Charlie Munger en Warren Buffet zittend in de trein

Beste Boek Kiezen over Beleggen

Rode Cover Boek Beleggen Benjamin Graham meester van Warren Buffet

Goed Boek; Beleggen voor Beginners

Beleggen wordt steeds toegankelijker voor steeds meer mensen. Naast boeken lezen, vind ik beleggen ook erg interessant. Iedereen zou naar mijn mening eigenlijk moeten beleggen. Maar hoe begin je? Een goed boek over beleggen is de juiste start.

Voor je een boek over beleggen kiest

Voordat je een boek kiest over beleggen, is het handig om kort iets te leren over de verschillende beleggingsstijlen. Het is belangrijk om je uit te leggen wat mijn beleggingsstijl is, zodat je de boeken die ik aanbeveel kan plaatsen binnen deze stijl. Je weet dan ook direct waarom ik sommige boeken wel kan aanbevelen en andere niet.

analysis, analytics, business-1841158.jpg

Liever Meteen een Boek over Beleggen Kiezen?

Wanneer je bijvoorbeeld niet voor jezelf maar voor een ander een boek kiest, kunnen we ons voorstellen dat je liever direct een boek over beleggen kiest. Druk op de knop hiernaast om direct door te gaan naar onze beleggingsboek aanbevelingen.

woman, confetti, sparkles-6318447.jpg

Handelen vs Investeren

Op de eerste plaats is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen handelen (traden/day traden) en investeren. Handelen betekent dat je probeert in te spelen op de prijsschommelingen in de markt (de beurs). Je bent dan regelmatig aan het kopen en verkopen en probeert winst te maken door goedkoop in te kopen en duur te verkopen.

Investeren betekent dat je je niet bezighoudt met korte termijn prijsschommelingen in de markt. Je koopt een aandeel in een bedrijf met het idee deze voor de lange termijn vast te houden. Dit doe je omdat je denkt (door onderzoek te doen) dat dit bedrijf het in de toekomst minstens even goed, maar het liefst nog beter gaat doen dan vandaag. De boeken over beleggen die wij aanbevelen gaan over investeren en niet over traden.

Charlie Munger en Warren Buffet zittend in de trein
Super Beleggers Warren Buffet en Charlie Munger van Berkshire Hathaway

Value Investing, Growth Investing & GARP

Binnen investeren zijn er eigenlijk twee hoofd strategieën; Value & Growth investing. GARP, ofwel Growth at Reasonable Price investing is eigenlijk een combinatie van beide strategieën. Hoe werken de verschillende strategieën?

Value Investing

Deze strategie gaat ervan uit dat ieder bedrijf een intrinsieke waarde heeft. De ” echte” waarde van het bedrijf, zou je kunnen zeggen. Deze wordt gebaseerd op belangrijke cijfers van de winst & verlies rekening van het bedrijf, denk hierbij aan winst, schulden, inventaris enzovoorts.

boek beleggen
Klassieke Value Investeerder Phil Town

Daarnaast gaat deze strategie ervan uit dat er een tweede prijs is, namelijk de prijs die de markt toekent aan een bedrijf. Deze prijs wordt alleen bepaald door vraag en aanbod en niet door de winstgevendheid van het bedrijf.

De strategie hier is dat je zoekt naar stabiele bedrijven waarvan de marktprijs een stuk lager ligt dan de intrinsieke waarde van het bedrijf. En hier volgt de derde aanname in deze strategie. We gaan er bij deze strategie namelijk vanuit dat de marktprijs op een zeker moment overeen gaat komen met de daadwerkelijke waarde van het bedrijf.

boek beleggen
Christiano Ronaldo schuift Cola flesjes opzij

Denk bijvoorbeeld aan Coca Cola. Doordat Christiano Ronaldo op het EK van 2020 ( dat door Covid 19 in 2021 werd gespeeld) een statement maakte door twee cola flesjes uit beeld te schuiven, daalde de marktwaarde/prijs van Cocal Cola in een dag met 4%. De werkelijke waarde van het bedrijf niet is niet daadwerkelijk gedaald. Stel je voor dat de werkelijke waarde hierdoor hoger zou zijn dan de marktprijs, zou dit een goed moment kunnen zijn om te kopen volgens een value investor.

Kort gezegd zou je kunnen stellen dat een value investor op zoek gaat naar bedrijven in de uitverkoop.

Growth Investing

Een Growth Investor koopt met name ideeen. In plaats van stabiele gerenommeerde bedrijven, koop je jonge bedrijven, welke in veel gevallen nog helemaal niet winstgevend zijn. Je hebt zoveel vertrouwen in het idee, dat je denkt dat het bedrijf in de toekomst heel veel winst gaat maken. Je koopt het aandeel nu het nog goedkoop is.

Het bepalen van een intrinsieke waarde van zo’n bedrijf is erg lastig. Er gaat tenslotte meer geld uit dan er binnenkomt.

boek beleggen
Thomas Rowe Price staat bekend als een van de meest succesvolle Growth Investeerders

De strategie hier is vaak om goed te spreiden. Wanneer je bijvoorbeeld in 30 verschillende bedrijven vroeg investeert, hoeven er slechts 5 het groot te maken om er goed aan te verdienen. Zelfs als van de 30 initiële investeringen er 10 failliet zouden gaan, zou je dan alsnog geld verdienen aan je totale investeringsportfolio.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je 30 jaar geleden al had geïnvesteerd in Apple of Microsoft. De boek aanbevelingen over beleggen die wij kunnen doen zijn meer gebaseerd op value investing en garp en niet zozeer op basis van growth investing.

Donkergrijze Tesla Model S
Tesla Model S Plaid+

Growth bedrijven van vandaag de dag zijn bijvoorbeeld Uber & Tesla. Grote name, maar nog bijna niet of in het geval van Uber helemaal niet winstgevend. We noemen dit Growth Investing omdat investeerders speculeren dat deze bedrijven nog heel veel gaan groeien.

GARP

boek beleggen
Bron: RBC Investing

Hoe fijn zou het zijn als je beide strategieen hierboven kan combineren. Een GARP investeerder zoekt naar bedrijven die zeker winst maken en waar aan de hand van de bedrijfsresultaten ook een intrinsieke waarde valt te berekenen.

In plaats van bedrijven te kiezen waarvan je zou verwachten dat het de komende 10 of 20 jaar nog nagenoeg hetzelfde blijft, denk bijvoorbeeld aan de NS, kies je een bedrijf waarvan je verwacht dat er de komende jaren nog veel groei (in omzet & winst) te behalen valt.

Voorbeeld van een mogelijke GARP investering Alibaba
Alibaba CEO Jack Ma

Een voorbeeld van een GARP investering zou Alibaba kunnen zijn, moeder bedrijf van onder andere Aliexpress en Alipay. Het bedrijf maakt al behoorlijk wat winst, maar heeft waarschijnlijk nog voldoende ruimte om te groeien en nieuwe markten aan te boren.

Geen boek over beleggen maar een blog
Interessant blog over het bereiken van Financiele Vrijheid

Wanneer je interesse hebt in beleggen en een financieel onafhankelijk leven wilt leiden, raden we je aan om ook eens te kijken op het blog van Yaatree.nl. We raden je aan om jezelf te informeren over de verschillende beleggingsstijlen zodat je kan kiezen welke stijl het beste bij jou past. Wij gaan vooral voor de GARP en soms Value methode.

Onze Boek Aanbevelingen om te beginnen met Beleggen

boek beleggen

De Intelligente Belegger – Benjamin Graham

Benjamin Graham was de leraar van ’s werelds bekendste en meest succesvolste belegger Warren Buffet. Graham leert je hoe je ondergewaardeerde aandelen kunt vinden. Hij staat vooral bekend om het kopen van zogeheten Cigar Bud Stocks. Aandelen van bedrijven die er waarschijnlijk over 10 jaar niet meer zijn, maar momenteel nog veel meer waard zijn dan de markt ze toekent. Met andere woorden er valt nog steeds wat te roken aan de sigaar voor je hem van de hand doet.

Rijke Pa Arme Pa – Robert T. Kiyosaki

Een waardevol boek voor iedere beginnen belegger. Hoewel dit boek met name veel kennis geeft over het investeren in vastgoed, is het ook erg waardevol voor beginnend beleggers die niet in vastgoed willen investeren. Het boek is met name waardevol omdat het je de juiste mindset geeft. Het laat precies zien wat jij kan doen om het beste uit jouw financiële situatie te halen. Het geeft je de basis kennis noodzakelijk voor ieder type belegger.

boek beleggen
boek beleggen

The Dhandho Investor – Mohnish Pabrai

Mohnish Pabrai is een Indiaas-Amerikaanse belegger. Hij heeft vanaf 2002 tot 2018 USD 100.000 in USD 1.300.000 veranderd door slim te beleggen. Dit deed hij met name door lessen van Charlie Munger , Warren Buffet en dus ook Benjamin Graham te gebruiken. Daarnaast gebruikte hij de zakelijke wijsheden van een grote Indiase Zakenfamilie en paste deze toe op zijn eigen beleggingen. Dit boek is helaas alleen in het Engels verkrijgen. Als dit voor jou geen probleem is, dan is dit een top boek om te leren beleggen. Met name vanwege leesvriendelijke manier waarop het is geschreven.

Richer Wiser Happier – William Green

Helaas zijn niet alle goede boeken over beleggen beschikbaar in het Nederlands. Dit boek is eigenlijk mijn favoriete boek om mee te beginnen. William Green heeft alle grote beleggers zoals Buffet, Munger & Peter Lynch bestudeerd. Hij legt haarfijn uit wat de theorieen, tactieken en successen waren van deze meest succesvolle beleggers ter wereld. Naast goede inzichten, helpt het je om te bepalen welke strategie het beste bij jou past. Must Read.

boek beleggen
boek beleggen

De Zwarte Zwaan – Nassim Nicholas Taleb

De Zwarte Zwaan is zeldzaam. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je er ooit een ziet. Toch bestaan ze wel degelijk en is het een zekerheid dat een op de duizenden zwanen zwart is. Dit boek leert je beleggen door rekening te houden met het onwaarschijnlijke. Op de lange termijn gaat het hoogst onwaarschijnlijke vast en zeker gebeuren. Hoe bereid je je als belegger hierop voor? Een onmisbaar boek voor de serieuze belegger.

Dit zijn de boeken over beleggen die wij tot dusver hebben gelezen en we je kunnen aanraden. Wanneer we in de toekomst nog meer boeken aan ons repetoire toevoegen, zullen we deze aanbevelingen ook zeker met je delen.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email