Stapels Boeken

De Beste Boeken van 2020 op een Rij

Boeken & Achtergrond

De Beste Boeken van 2020 op een Rij

Het jaar 2020 was ongetwijfeld een turbulent jaar. Desondanks zijn er vorig ook een aantal schitterende boeken uitgebracht. Ben je benieuwd naar de beste boeken van 2020? Dan ben je hier op de juiste plek terecht gekomen.

In dit artikel vind je namelijk de toppers van het afgelopen kalenderjaar op een rij! Dus laat je verrassen door onderstaande selectie bestsellers, die overigens bestaat uit een mix van Nederlandse en buitenlandse auteurs.

De meeste Mensen Deugen van Rutger Bregman


Deze lijst trapt af met de fenomenale titel ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Een zeer interessant boek dat gegarandeerd behoort tot de beste boeken van 2020. In dit boek laat Rutger Bregman diverse inzichten uit de psychologie, economie, biologie en archeologie de revue passeren.

Bregman neemt de lezer mee op reis door de geschiedenis van de mens en geeft hierbij verrassend nieuwe antwoorden op allerlei oude vragen van de mensheid. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:

● Waarom veroverde juist onze soort de aarde?
● Hoe verklaren we onze grootste misdaden?
● Zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?

Op deze manier herschrijft deze titel onze geschiedenis en werpt daarbij ook nieuw licht op de toekomst van de mens. Mede dankzij deze innovatieve verhaallijn heeft Bregman met deze spraakmakende titel de NS Publieksprijs 2020 gewonnen. Hier vind je meer boeken van Rutger Bregman.

Een van de Beste Boeken van 2020; Lente van Ali Smith

Beste Boeken 2020
Koop Lente bij Bol.com


Het nieuwe boek van Ali Smith draagt de titel ‘Lente’ en maakt deel uit van de zogeheten serie de seizoenencyclus. Deze boekenreeks is hiermee gegarandeerd een van de meest originele literaire series van deze tijd.

Ali Smith vertelt een turbulent verhaal waarbij ze doelgericht in probeert te spelen op de actuele situatie zoals die zich momenteel hier op aarde afspeelt. Een verhaal over de soms nogal zorgwekkende periode waarin moeder natuur een belangrijke rol bekleedt.

De schrijfster woont tegenwoordig in Cambridge, maar werd in 1962 geboren in Inverness, Schotland. Vier boeken van Smith waaronder ‘Herfst’, zijn in het verleden genomineerd voor de Man Booker Prize. Een knap staaltje schrijfwerk en ongetwijfeld een van de beste boeken van 2020. ‘Lente’ is hiermee een verhaal voor alle seizoenen, waarbij de grote klasse van Ali Smith haar lezers ongetwijfeld zal vermaken.

Bittere tijden van Mario Vargas Llosa

De titel ‘Bittere tijden’ is een indrukwekkend verhaal dat zich tijdens de staatsgreep in Guatemala in 1954 heeft afgespeeld. De auteur van dit boek Mario Vargas Llosa mengt op een fenomenale schrijfstijl hedendaagse fictie en realiteit. Als lezer kom je hiermee de mechaniek achter de staatsgreep.

Zo vertelt het meeslepende verhaal over de gefinancierde propaganda van de Vs waardoor de regering in Guatemala destijds een communistische weg wilde inslaan. Ook beschrijft hij de zware gevolgen van deze gebeurtenissen in zowel Noord-Amerika als Zuid-Amerika.

Dankzij de staatsgreep in Guatemala radicaliseerde de linkse beweging voor een behoorlijk groot deel. Deze gebeurtenis heeft hiermee draagvlak gecreëerd voor de revolutie in Cuba. Daarnaast vormde de staatsgreep ook de fundering van een bloederige reeks aan militaire regimes, waardoor men de weg naar de democratie in Latijns-Amerika voor decennialang kon vergeten.

Toch schets de roman ‘Bittere tijden’ geen vertekend beeld over de politieke situaties zoals die destijds is geweest. Dankzij de mix van zowel historische als fictieve personages, biedt het boek verschillende perspectieven van alle gebeurtenissen uit dit interessant stukje geschiedenis.

De Vreemdelinge (Claudia Durastanti) in ons Beste Boeken Overzicht van 2020


‘De vreemdelinge’ van schrijfster Claudia Durastanti begint varrassend genoeg met een vraag die vanuit de auteur wordt gesteld. ‘Van wie heb je leren praten?’ was precies dezelfde vraag die veel mensen aan Durastanti stelden, toen ze hoorden dat allebei haar ouders doof waren.

‘In welke taal droom je?’ was nog zo’n vraag, die mensen stelden toen ze te horen kregen dat Claudia op haar zesde van Brooklyn, New York richting het Italiaanse platteland was verhuisd.

De vreemdelinge is een verhaal over de stilte van doofheid, maar ook de stilte van een immigrant. Deze titel vertaalt zich het best als een unieke mix van haar autobiografie en een toepasselijke dosis fictie, waarmee de onwijs getalenteerde Claudia Durastanti haar naam als schrijfster in Italië wist te vestigen.

In deze roman vertelt Claudia over haar eenzaamheid en haar eindeloze interesse naar de gevolgen van allerlei aspecten uit haar persoonlijke leven waaronder bijvoorbeeld; klasse, seksualiteit, mentale gesteldheid en kunst.

Hiermee keert ze terug naar de zestiger jaren waarin haar ouders elkaar hebben ontmoet. Ook vertelt ze tijdens het verhaal over haar hedendaagse leven in het Londen van na de Brexit.


De Schemering van de Democratie (Anne Applebaum)


‘De schemering van de democratie’ vormt een uitstekende afsluiter van dit rijtje met de beste boeken van 2020. Schrijfster Anne Applebaum neemt de lezer mee door een wereld van complottheorieën die tegenwoordig worden ingezet door schemerige politici die hun politiek idealen allang hebben opgegeven.

Daarnaast vertelt het boek over de verleidingen van een autoritair systeem. De democratie krijgt het steeds zwaarder in allerlei verschillende landen wereldwijd. Daarentegen winnen steeds meer nationalistische bewegingen en het eenpartijstelsel aan populariteit.

Anne Applebaum schrijft over haar mening dat onze samenleving zich niet moet verbazen over deze ontwikkelingen. Hierbij komen belangrijke zaken aan het licht waaronder bijvoorbeeld strategieën waarbij politieke polarisatie, social media en nostalgie worden ingezet om de mening van een samenleving te veranderen.

Hierbij stelt de schrijfster dat de meeste mensen tegenwoordig niet meer alleen kijken naar een ideologie, maar dat ze daarbij ook praktisch en opportunistisch zijn ingesteld. Aanvullend brengt Anne Applebaum de autoritaire en nationalistische partijen aan het licht, die zijn opgekomen binnen de moderne democratieën en hun aanhangers nieuwe mogelijkheden aanreiken om nog meer macht en rijkdom te bemachtigen.

Andere Populaire Artikelen

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email