Max Havelaar samenvatting: info & aanvullende uitleg

Het verhaal van Max Havelaar heeft in meerdere opzichten een grote invloed gehad op de Nederlandse literatuur. Deze Max Havelaar samenvatting is daarom dus ook geschreven voor iedereen, die graag wat meer te weten komt over dit bekende werk van schrijver Multatuli. Het boek zelf, kan je hier aanschaffen als hardcopy of ebook.

De naam ‘Multatuli’ is overigens het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, geboren in Amsterdam, 2 maart 1820.

Max Havelaar samenvatting

Het eerste hoofdstuk vertelt over ‘Batavus Droogstoppel’. Een makelaar in koffie, die een plan heeft om een boek te schrijven over de koffiehandel en iedereen daarmee te waarschuwen voor slechte tijden die eraan zitten te komen.

Droogstoppel ontmoet vervolgens een oude schoolkameraad genaamd Max Havelaar. Deze wordt door Droogstoppel steeds ‘Sjaalman’ genoemd, omdat hij een soort van sjaal over z’n schouders draagt.

Vervolgens neemt Sjaalman contact op met Droogstoppel en biedt hem een pak geschreven teksten aan met het verzoek financieel borg te staan, mochten de teksten ooit in een boek verschijnen.

Droogstoppel voelt hier in principe niets voor, maar ontdekt wel enkele bruikbare stukken tekst voor zijn boek. Omdat schrijven echter niet de sterkste kant is van Droogstoppel, vraagt hij zijn Duitse werknemer Ernest Stern om het verhaal te schrijven.

Tot grote ergernis van Droogstoppel schrijft Stern geen studie over de koffiehandel, maar een verhaal over de belevenissen van Max Havelaar te Lebak. Zo schrijft hij over Havelaars aankomst in Lebak, de kennismaking met zijn werknemers en zijn toespraak tot de inlandse ‘hoofden’. Hierin vertelt hij met name dat er een einde moet komen aan de misstanden.

Droogstoppel is zeer ontevreden over Sterns werk en gaat hier dan ook zelf mee aan de slag. Zo schrijft hij een soort artikel waarin hij Stern betrapt op het voordragen van poëzie en probeert hem de onnozelheid hiervan te doen inzien.

Saïdjah en zijn geliefde

Vervolgens schrijft Stern verder over de problemen van Havelaar en vormt hiermee direct de inleiding op de geschiedenis van Saïdjah. Een kort en fictief verhaal waarin vertelt wordt over het treurige verleden van Saïdjah en zijn geliefde. Beiden vinden in de roman een afschuwelijk einde door het toedoen van de Nederlandse overheid en inlandse hoofden.

Na Droogstoppel en Stern komt er in het boek nog een derde schrijver naar voren genaamd ‘Multatuli’. Deze schrijver stuurt de anderen weg en neemt zelf het heft in handen. Hij gaat verder met een verdediging over de vreemde opbouw van zijn boek.

Het verhaal staat tot dusver namelijk niet in verhouding met de werkelijke boodschap die hij graag wil overbrengen. In die boodschap vertelt hij over het feit dat veel Javaanse mensen nog steeds worden mishandeld en uitgebuit.

Max Havelaar Koffiebonen

Welke naam uit Max Havelaar hoort bij Saïdjah?

In de roman van Multatuli wordt kort vertelt over het verzonnen verhaal van Saïdjah en zijn geliefde. De naam van zijn geliefde is ”Adinda’. Het verhaal loopt helaas slecht af voor deze twee Javaanse kinderen. Beiden sterven namelijk door het nutteloze geweld van regering en inheemse hoofden.

Ondanks dat het verhaal fictief is en slechts een klein gedeelte is van de verhaallijn uit het boek. Schept het een duidelijk beeld over de droevige waarheid van datgene wat er destijds allemaal speelde in de Nederlandse kolonie.

De verfilming van het boek

Het verhaal van Max Havelaar kun je naast deze samenvatting natuurlijk ook gewoon als film bekijken. Een speelfilm komt uit 1976 en werd destijds geregisseerd door Fons Rademakers. De hoofdrollen worden gespeeld door Peter Faber en Sacha Bulthuis. De DVD van deze film begint erg zeldzaam te worden. Mocht je deze nog in je collectie willen hebben, heb je nu nog de kans.

Deze verfilming van het boek vertelt hoe de Nederlandse kolonie ontzettend veel verdienden aan de levendige koffiehandel op het eiland Java. Ten kosten van de mensen die hier destijds woonden. Samen met de ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch, wordt dit boek van Multatuli gezien als een van de meest invloedrijke Nederlandse Boeken.

Het Max Havelaar keurmerk

In het jaar 1988 verleent de Max Havelaar stichting in Nederland een keurmerk aan fairtrade producten. Het keurmerk zorgt ervoor dat arbeiders en boeren in ontwikkelingslanden kunnen leven van de producten die ze leveren.

Daarnaast krijgen deze mensen een extra premie, die ze volledig zelf kunnen besteden. Zo is er voor boeren meer geld beschikbaar, om bijvoorbeeld het productieproces, de kwaliteit van producten en de infrastructuur te verbeteren.

Voor plantagearbeiders komt deze premie goed van pas bij het investeren in projecten met betrekking tot het onderwijs en de gezondheidszorg.

Veelgestelde Vragen

Welke naam uit Max havelaar hoort bij Saidjah?

De naam van de geliefde van Saidjah is Adinda.

Uit welk jaar komt de film Max Havelaar

Max Havelaar is verfilmd in 1976

Wie is Max Havelaar

Max Havelaar is de hoofdpersoon in het gelijknamige boek van Multatuli. In 1988 is de naam van Max Havelaar gebruikt voor een fairtrade keurmerk. Dit keurmerk toont aan dat de telers van een bepaald product kunnen rondkomen van de opbrengsten ervan.

 

Analfabetisme betekenis: de volledige uitleg!

In deze blog kom je meer te weten over de betekenis van analfabetisme. Niet alleen de definitie van het woord zelf, maar ook wat aanvullende achtergrondinformatie over het onderwerp.

Want wat maakt iemand nou een echte analfabeet? En wanneer ben je bijvoorbeeld alleen laaggeletterd? Laten we daarom eens kijken naar de betekenis van analfabetisme, voordat we verder gaan met de resterende uitleg.

Wat betekent Analfabetisme?

In ontzettend veel talen van over de hele wereld, wordt het Latijnse alfabet gebruikt om woorden te spellen. Ook in het Nederlands rangschikt men alle 26 letters van het alfabet, zodat uiteindelijk volledige woorden en zinnen gevormd kunnen worden.

Deze letters zijn natuurlijk de perfecte tools om als persoon allerlei zaken voor elkaar te krijgen. Iemand die normaal geletterd is en de taal verder voldoende beheerst. Die kan moeiteloos gebruik maken van zowel gedrukte als geschreven informatie. In principe is dit ook gewoon noodzakelijk, om als mens te kunnen functioneren in de maatschappij van tegenwoordig.

Er ontstaan vaak pas problemen in iemands leven, wanneer dit niet het geval is. Hieronder nog even de definitie van het begrip analfabetisme, wat overigens is afgeleid van het zelfstandig naamwoord ‘analfabeet’.

Een analfabeet is iemand die de vaardigheid in lezen, spellen en schrijven niet of niet in voldoende mate beheerst.

Kijkend naar de betekenis van analfabetisme, dan wordt tevens duidelijk onderscheid gemaakt tussen analfabeten en laaggeletterden. Een laaggeletterd iemand heeft eigenlijk alleen moeite met het lezen en schrijven. Ook dit is natuurlijk ontzettend lastig, aangezien geletterdheid vrijwel altijd van essentieel belang is bij het verkrijgen en behouden van een betaalde baan.

analfabetisme wereldwijd

Oorzaken hiervan variëren per persoon, maar komen vaker voor bij mensen met leer- en gedragsproblemen, taalachterstanden, dialecten, groot schoolverzuim en ziekte. Deze mensen hebben over het algemeen dus wel wat taalkundige vaardigheden maar niet veel. Een analfabeet daarentegen, die beheerst deze vaardigheden helemaal niet!

Hoe is dit in Nederland?

Niet zozeer de betekenis, maar vooral de impact van analfabetisme op onze samenleving, wordt nog altijd onderschat door veel Nederlanders. Niet heel raar natuurlijk aangezien het basisonderwijs vaak dé plek is waar we hier in Nederland voor het eerst leren lezen en schrijven.

Toch bestaat er in ons land momenteel een vrij grote groep mensen, die in het verleden nooit of nauwelijks de kans hebben gehad om naar school toe te gaan. Dit zijn veelal vluchtelingen en andere immigranten die tot deze groep analfabeten horen. Ze zijn hier in Nederland komen wonen, zonder dat ze ooit in hun leven hebben leren lezen en schrijven.

Ontzettend lastig natuurlijk voor zo iemand, omdat diegene helemaal niet effectief kan handelen in zijn of haar persoonlijke en maatschappelijke situaties zoals werk en studie.

Probeer bijvoorbeeld maar eens te solliciteren, terwijl je zelf niet eens kunt lezen en schrijven. Dan wordt het hier in Nederland nog knap lastig om überhaupt aan een baan te komen. Op je veertigste nog voorgelezen worden uit een voorleesboek is misschien ook niet je van het.

De betekenis van analfabetisme in de wereld

Het zijn met name de ontwikkelingslanden waar analfabetisme een onwijs serieuze betekenis krijgt. Van alle analfabeten hier op aarde woont maar liefst 98% in een derde wereld land.

Volgens de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs genaamd Unesco, zijn wereldwijd zo’n 750 miljoen volwassenen analfabeet. Dit komt vaak door een gebrek aan geld, slecht basisonderwijs en oorlogsvoering in het land van herkomst.

Meer dan de helft daarvan (66 procent) zijn vrouwen. Een belangrijke oorzaak voor deze schokkende cijfers is armoede. Het basisonderwijs is meestal gratis, maar de bijkomende kosten zijn voor veel mensen onbetaalbaar.

Denk bijvoorbeeld aan: boeken, schooluniformen, reiskosten enzovoorts. Ouders moeten vaak zelfs kiezen wie ze naar school kunnen laten gaan van hun kinderen. Vaak wordt er dan gekozen om de zoon naar school te laten gaan in plaats van hun dochter. Ouders zijn met name bang dat er onderweg naar school bijvoorbeeld iets met hun dochter gebeurd.

Daar komt bij dat in veel derde wereldlanden, de jongens en meisjes nog altijd apart van elkaar naar school toe gaan. Wanneer er te weinig geld beschikbaar is om twee scholen te financieren, wordt er veelal gekozen voor een jongensschool. Het logische gevolg hiervan is, dat veel derde wereldlanden tegenwoordig kampen met een tekort aan meisjesscholen. Veel ouders zijn ook niet in staat om schoolboeken te kopen voor hun kinderen wanneer ze niet naar school gaan. Hier zijn soms simpelweg de financiële middelen niet voor.

Niet geheel onbelangrijk dus om als Nederlander even stil te staan bij de betekenis van analfabetisme. Zeker als je bedenkt dat er elk jaar wereldwijd ongeveer zestig miljoen kinderen voortijdig de lagere school moeten verlaten. Minimaal net zo erg als de vijftig miljoen kinderen die helemaal niet naar school kunnen gaan in landen zoals: India, Nepal, Sri Lanka en Pakistan.

Boeken toevoegen aan Kobo e-reader

Waarschijnlijk heb je net een nieuwe Kobo e-reader gekocht en wil je graag al jouw digitale boeken zo snel mogelijk toevoegen. Dan ben je hier gelukkig op het juiste adres! Aan de hand van deze handleiding, heb je namelijk jouw volledige digitale boekenplank, binnen no-time overgezet op je gloednieuwe Kobo e-reader.

boeken toevoegen aan kobo of kindle

Inhoudsopgave

 • Benodigdheden
 • Boeken toevoegen aan Kobo e-reader
 • Synchroniseren via Kobo Desktop-app
 • Boeken toevoegen met Adobe Digital Editions
 • Boeken toevoegen aan Kobo e-reader via SD-kaart

Benodigdheden

Uiteraard wil je zo snel mogelijk al je favoriete boeken aan je Kobo e-reader boekenplank toevoegen. Hiervoor zijn echter wel een aantal dingen noodzakelijk, anders gaat het je simpelweg niet lukken.

Bovendien kan het soms even duren voordat al je boeken zijn toegevoegd. Dit ligt natuurlijk aan de grootte van je verzameling e-books. Om jullie alvast een klein beetje op weg te helpen. Staan hieronder alle benodigdheden om je digitale bibliotheek over te zetten op je Kobo e-reader. Mocht je inmiddels toe zijn aan een nieuwe e-reader, kijk dan eens bij ons artikel over de beste e-readers op de markt.

 • Volledig opgeladen e-reader
 • Micro USB-kabel
 • Kobo account (gebruikersnaam & wachtwoord)
 • Laptop of andere computer, waar je digitale boeken staan opgeslagen
 • Adobe Digital Editions account (gebruikersnaam & wachtwoord)

Boeken toevoegen aan Kobo e-reader

Allereerst dien je te beschikken over een stabiele internetverbinding. Als jouw Kobo e-reader wifi-ondersteuning heeft, dan kun je na je aanmelding al jouw e-books snel en gemakkelijk synchroniseren.

Dit doe je door naar je startscherm te gaan en vervolgens op het ‘synchronisatie’ pictogram te klikken. Selecteer dan ‘nu synchroniseren’ en jouw e-reader zal direct beginnen met het downloaden en updaten van al je beschikbare e-books.

Als het goed is wordt nu in een klap je volledige Kobo bibliotheek gedownload en toegevoegd aan je startscherm. Hou rekening met het feit dat luisterboeken niet worden ondersteund door Kobo eReaders. Hiervoor dien je de Kobo Books-app te downloaden op je smartphone of tablet.

Synchroniseren via Kobo Desktop-app

Beschikt jouw e-reader niet over wifi, dan kun je synchroniseren met de Kobo Desktop-app. Als je deze app via de officiële Kobo website hebt geïnstalleerd op je laptop of pc, dan kun je binnen een paar stappen al je boeken overzetten naar je e-reader.

 1. Sluit je e-reader aan op je laptop of pc met behulp van een Micro USB-kabel en druk op Verbinden.
 2. Open vervolgens Kobo Desktop op je computer.
 3. Navigeer naar het symbool ‘Profiel‘  aan de bovenkant van je scherm om je aan te melden.
 4. Klik op het pictogram ‘Synchroniseren’.
 5. Je e-reader wordt nu automatisch gesynchroniseerd en bijgewerkt.
 6. Als de e-reader klaar is met synchroniseren, druk je op de knop ‘Uitwerpen‘ om deze los te koppelen van je laptop of pc.

Boeken toevoegen aan Kobo e-reader met Adobe Digital Editions

Als je boeken wilt toevoegen aan je Kobo e-reader, dan kun je hiervoor ook gebruik maken van Adobe Digital Editions. Dit is een gratis programma waarmee je digitale boeken vanuit andere bronnen kunt toevoegen aan je e-reader.

Ook hier dien je vooraf weer een aantal belangrijke stappen te doorlopen. Als eerste installeer je Adobe Digital Editions op je laptop of pc. Deze kun je via deze link downloaden op de officiële website van Adobe. Vervolgens doorloop je de installatie volgens de instructies van het softwareprogramma en maak je een persoonlijk Adobe-ID aan.

Autoriseren van computer & e-reader

Wanneer je dan eindelijk boeken kunt gaan toevoegen aan je Kobo e-reader. Zul je moeten controleren of er een vergunning bij het gedownloade boek aanwezig is. Deze licentie wordt ook wel het ‘.acsm-bestand’ genoemd. Als je een e-book met licentie downloadt, dan eindigt het bestandje altijd op ‘.acsm’. Let hier goed op!

De volgende stap is het autoriseren van je computer met Adobe Digital Editions. Dit hoef je gelukkig maar één keer te doen. Voer simpelweg je account gegevens in en selecteer de optie ‘Autoriseren‘.

Ditzelfde dien je ook te doen als je boeken wilt toevoegen aan je e-reader. Hiervoor sluit je de e-reader aan op je computer, tikt op verbinden en opent Adobe digital editions. Selecteer de Kobo e-reader met de rechtermuisknop en klik op ‘Apparaat autoriseren‘.

Ga vervolgens naar ‘Bestand‘ bovenin het scherm, klik op ‘Toevoegen aan bibliotheek‘ en voeg dan het acsm-bestand toe binnen de software van Adobe. Klik op ‘Bibliotheek‘ en sleep het nieuwe e-book naar de boekenplank van jouw Kobo e-reader.

In principe kun je elk gewenst e-book open in Adobe Digital Editions, waarop de software automatisch de licentie zal verifiëren en het e-book in EPUB- of PDF-indeling zal downloaden.

 

Boeken toevoegen aan Kobo e-reader via SD-kaart

Als jouw Kobo e-reader beschikt over een micro SD-kaart ingang, dan kun je ook hiermee je digitale boeken toevoegen. Zorg ervoor dat de e-books die je wilt gaan toevoegen op het SD-kaartje staan, en dat deze in de kaartsleuf van je e-reader zit.

Op het moment wanneer je Kobo e-reader aanzet, zal deze alle boeken die op de SD-kaart staan automatisch toevoegen aan je bibliotheek. Heb wel een beetje geduld, zeker als het meerdere e-books zijn. Dan kan het namelijk best een tijdje duren voordat alle e-books worden weergegeven.

Harry Mulisch Boeken; Info & Achtergrond

Harry Mulisch, voluit Harry Kurt Victor Mulisch, is misschien wel de bekendste schrijver van Nederland. Als Nederlandse auteur heeft Harry Mulisch veel boeken geschreven met thema’s als de Tweede Wereldoorlog en de Griekse mythologie.

Harry Mulisch in het heden en verleden

Samen met Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoort Mulisch tot de grote drie naoorlogse schrijvers van de Nederlandse literatuur. Hij schreef onder andere romans, toneelstukken, dichtbundels en biografieën.

Daarnaast mocht Mulisch alle literaire prijzen die we hier in Nederland kennen in ontvangst nemen! In dit artikel lees je kort samengevat wie hij was, en welke bekende werken hij tijdens zijn carrière heeft geschreven.

Wie was Harry Mulisch?

Mulisch werd geboren op 29 juli 1927 in Haarlem. De ouders van Harry waren ingeburgerde vluchtelingen waarvan het huwelijk niet goed was.

Een paar jaar na de geboorte van Mulisch gingen zij dan ook uit elkaar. Zijn moeder emigreerde naar Amerika en Harry bleef achter bij zijn vader in Haarlem samen met huishoudster Frieda. Deze vrouw bleek later erg belangrijk te zijn voor Harry Mulisch en de boeken die hij zou gaan schrijven.

Veel familieleden waaronder de oma en overgrootmoeder overleden tijdens de oorlog in concentratiekampen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vader van Harry als medewerker naar de gevangenis gestuurd. Al deze vroege oorlogservaringen stelden Mulisch in staat te schrijven over verdeelde loyaliteit.

In de jaren ’50 verhuisde Mulisch naar Amsterdam waarin hij zich omringde door andere schrijvers en zichzelf mengde in maatschappelijke kwesties. Dit resulteerde regelmatig tot ergernissen bij het grote publiek, omdat Mulisch zichzelf vaak zat neerzetten als een uitgesproken, zelfverzekerde en soms zelf arrogante schrijver.

Deze houding nam hij ook aan bij veel van zijn grote literaire onderscheidingen die Harry Mulisch voor zijn boeken in ontvangst mocht nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de P.C. Hooft-prijs en de Grote Prijs der Nederlandse letteren.

Harry Mulisch overleed op 30 oktober in het jaar 2010 en ligt begraven in Amsterdam.

Bekende boeken

Als schrijver heeft Harry Mulisch met zijn boeken en andere werken behoorlijk wat literaire prijzen gewonnen. In 1959 schreef Harry zijn eerste roman die over de vernietiging van de Tweede Wereldoorlog ging.

Echter blijft één van zijn meest populaire romans ‘De Aanslag‘ waarin een moord wordt gepleegd op de NSB’er Fake Ploeg tijdens de Duitse bezetting. Het tragische gevolg van deze gebeurtenis, waarin nogal wat executies plaatsvinden, heeft een enorme impact op het leven van de hoofdpersonage van de oorlogsroman.

Voor de echte kenners is dit niks nieuws, aangezien veel andere boeken van Harry Mulisch wel vaker gaan over de effecten van oorlogen op de mens. Omdat Harry Mulisch het ongepast vond om boeken te schrijven tijdens de oorlog zelf. Besloot hij in 1975 weer verder te gaan met schrijven van romans met de oorlog regelmatig als hoofdthema.

Een van de bekendste boeken geschreven door Mulisch

Al zijn grote werken nemen lezers op de een of andere manier mee, in een periode van oorlog en geweld. Dit is kenmerkend voor veel boeken van Mulisch, maar vertelt echter weinig over de magische en fantasierijke kant waar hij als schrijver in zijn verhalen vaak over schreef.

Misschien wel het allerbeste werk van Mulisch, wat deze magische kant overigens het beste belicht, is ‘De ontdekking van de hemel‘. Deze roman omvat eigenlijk alle thema’s uit de werken van Mulisch in 65 hoofdstukken. Het boek ontving verschillende nominaties en publieksprijzen en werd verfilmd onder de regie van Jeroen Krabbé. De Ontdekking van de Hemel film is, zoals vaker het geval is, iets minder goed bekritiseerd dan het boek.

 

Bovendien werd ‘De ontdekking van de hemel; door de lezers van NRC Handelsblad in 2007 verklaard tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden. Met zijn boeken heeft Mulisch ook regelmatig onze top 20 algemene boeken en romans gehaald.

Citaten van Harry Mulisch

Hieronder volgen nog een aantal belangrijke citaten die veelal gehaald zijn uit bekende boeken van Harry Mulisch.

Alleen dieren en kinderen zijn mooi, omdat ze niet wéten dat ze mooi zijn.

 

Het wijst erop dat je geen échte zorgen hebt, als je je zorgen over je leeftijd maakt.

 

Een filosoof die verwonderd onderzoekt hoe de kosmos in elkaar zit, doet me altijd denken aan een lamp die zich verbaasd afvraagt hoe het komt dat de kamer zo mooi verlicht is.

 

Geld Besparen door het Kopen en Verkopen van Boeken

Lezen is natuurlijk fantastisch en er zijn zoveel verschillende boeken die je wilt lezen, maar boeken zijn niet goedkoop. Natuurlijk kun je boeken lenen in een bibliotheek maar die zit niet altijd in de buurt, ze hebben niet alle boeken en hiervoor moet je natuurlijk ook een abonnement aanschaffen. Dit is misschien niet rendabel als je bijvoorbeeld af en toe een boek leest. Een andere manier om veel geld te besparen op het kopen van boeken is door tweedehands boeken te kopen en te verkopen. Hoe dit precies in zijn werk gaat zal ik je uitleggen.

Hoe werkt deze Methode?

Als je een bepaald boek wilt lezen dan begin je natuurlijk door deze tweedehands te kopen, dit is sowieso een stuk goedkoper dan het boek nieuw kopen. In tegenstelling tot in een bibliotheek kun je ook nieuwe boeken vaak al tweedehands kopen. Een boek hoef je in principe natuurlijk ook maar één keer te lezen en daarna hoef je hem niet te houden.

Wanneer je het boek dan uit hebt kun je hem vervolgens zelf weer doorverkopen. Op deze manier kun je weinig geld kwijt zijn aan het boek, quitte spelen of er zelfs een beetje geld mee verdienen. Natuurlijk kost het wel een beetje moeite om het boek weer door te verkopen, maar je kunt er veel geld mee besparen en als het je het erg goed speelt zelfs wat mee verdienen.

Waar kun je Tweedehands Boeken kopen?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om tweedehands boeken aan te schaffen. Hierom hebben wij deze manieren op een rijtje gezet zodat jij een goede keus kunt maken in hoe je jouw boeken gaat aanschaffen.

In Speciale Tweedehands Winkeltjes

Een goede manier om offline tweedehands boeken aan te schaffen is door naar de kringloop te gaan. Hier vind je vaak enorm veel boeken voor ontzettend lage prijzen. Als je op zoek bent naar een specifiek boek dan is de vraag natuurlijk of ze dit boek wel hebben. Maar als je wat inspiratie op wilt doen dan is dit hier natuurlijk de ideale plek voor.Ook heb je specifieke tweedehands boeken winkels die je kunt bezoeken. Hier is het assortiment uiteraard nog groter.

Online ook Gebruikte Boeken te Koop

Als je geen zin hebt om naar een fysieke winkel te gaan of je zoekt een specifiek boek dan kun je ook online tweedehands boeken aanschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld via marktplaats of bol.com op zoek naar het boek wat jij wilt lezen. Een boekenwinkel waar je zowel online als offline tweedehands boeken kunt kopen is bijvoorbeeld De Slegte. Niet alleen heeft deze winkel locaties in Amsterdam, Rotterdam en Leiden, ook online kun je tweedehands boeken bekijken in de webwinkel. Dus of je nou zin hebt om lekker te snuffelen in een boekenwinkel of liever thuis achter jouw computer zit, via De Slegte is allebei mogelijk. Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om erg goedkope tweedehands boeken op de kop te tikken.

Tweedehands E-books?

Een andere optie om goedkoper aan boeken te kopen en ook nog ruimte te besparen is door het kopen van e-books. Als je een e-reader of tablet hebt dan kan dit voor jou de ideale oplossing zijn. Een nadeel aan het aanschaffen van e-books is natuurlijk wel dat je deze niet kunt doorverkopen, aangezien het geen fysiek voorwerp is. Hierdoor ben je uiteindelijk meer kwijt dan waar je al jouw tweedehands boeken weer weet door te verkopen, wel scheelt het je veel tijd en moeite om e-books aan te schaffen.

Nieuwe logo van marktplaats wit

Hoe kun je tweedehands boeken verkopen?

Zoals er verschillende manieren zijn om tweedehands boeken te kopen zijn er dus ook verschillende manieren om tweedehands boeken te verkopen.Wanneer het aankomt op offline boeken verkopen kun je naar een tweedehands boekenwinkel en controleren of ze ook inkoop doen. Toch zou ik voor het verkopen van tweedehands boeken aanraden om dit online te doen, dit gaat echt een stuk sneller en je verdient er waarschijnlijk nog meer mee ook.

Verkopen via Marktplaats of Bol.com

Zo kun je de boeken bijvoorbeeld op marktplaats zetten en ze vanaf hier verkopen. Een snelle manier om jouw boeken te verkopen is via bol.com. Uiteraard gaat een klein deel van de opbrengst wel naar bol.com maar je hebt veel klanten via bol.com.Naast marktplaats en bol.com zijn uiteraard nog veel meer instanties en websites via waar jij online jouw boeken kunt verkopen. Het is een beetje zoeken naar een website waar jij fijn mee kunt werken.

Uiteraard kun je jouw boeken ook op verschillende websites aanbieden om de kans te vergroten dat hij wordt verkocht. Hierbij moet je er natuurlijk wel opletten dat ze niet tegelijkertijd verkopen. Het is dus verstandig om dit enkel te doen bij boeken die je al een tijdje op een website hebt staan en die gewoon niet snel verkopen.

Tweedehands Studieboeken

Als je veel van lezen houdt dan kunnen normale boeken je veel geld gaan kosten, maar voor alle studenten geldt dat ze sowieso veel geld kwijt zijn aan studieboeken. Studieboeken kunnen wel honderden euro’s kosten. Dat is, vooral wanneer je een student bent, veel geld.

Gelukkig kun je voor studieboeken dezelfde methode toepassen als dat we doen met normale boeken. Je koopt de studieboeken tweedehands en verkoopt ze gewoon weer na het tentamen. Dit kun je gemakkelijk online doen net zoals met de normale boeken.

Het extra voordeel wat je hebt bij studieboeken dat ze altijd goed te verkopen zijn. Er is namelijk altijd een nieuwe lichting van jouw studie en waarschijnlijk moeten die dezelfde boeken weer gebruiken. Hier komt bovendien nog bij dat er meerdere manieren zijn om jouw tweedehands studieboeken snel te verkopen.

Waarschijnlijk heeft jouw opleiding een eigen facebook groep, en heeft het jaar onder jou dus ook een eigen facebook groep. Hier kun je makkelijk in plaatsen dat je nog tweedehands studieboeken bij jouw thuis hebt liggen en dat je die graag wilt doorverkopen. Hier heb je waarschijnlijk binnen een mum van tijd reacties op. Ook kun je die boeken dan gewoon aan de kopers geven op de universiteit wat je weer verzendkosten scheelt. Hierdoor kosten de studieboeken je uiteindelijk erg weinig of helemaal niks.

Natuurlijk kun je jouw studieboeken ook op de overige manieren, via tweedehandsboekenwinkels of marktplaats verkopen. Over het algemeen verkopen tweedehands studieboeken altijd heel goed en zal je hier dus zeker geen problemen mee hebben.

Als jij deze methode gebruikt om jouw boeken te verkrijgen en weer te verkopen dan bespaar je sowieso erg veel geld. Ook al zou je alleen de boeken tweedehands kopen en niet verkopen bespaar je al ontzettend veel geld. Maak dus zeker gebruik van deze opties, vaak zie je het niet eens aan boeken dat ze tweedehands zijn. Of je dol bent op lezen en krap bij kas zit of gewoon liever wat minder geld uitgeeft. Met het kopen en doorverkopen van tweedehands boeken is het geen probleem. Zonder veel geld uit te geven kun je zoveel boeken lezen als je wilt en wanneer je student bent dan kun je ook groot besparen op alle verplichte studieboeken die je moet kopen.

De Beste Ereaders; een Kindle Kopen of een Kobo?

Een van de allereerste ereaders op de markt, zo niet de eerste, was de Kindle ereader van Amazon. De merknaam staat inmiddels bijna gelijk aan het woord “ereader”. Een Kindle kopen betekent dus niet per se dat men ook echt het merk Kindle van Amazon wilt. Een van de andere grote merken op de markt is Kobo en wellicht is dit merk Amazon wel voorbij gestreefd. In dit artikel staan we stil bij de voordelen van een eReader ten opzichte van andere mobiele apparaten en een klassiek boek. Daarnaast bekijken we de verschillen tussen de merken Kobo en Kindle en tevens vergelijken we verschillende modellen, zodat jij kan kiezen wat de beste ereaders zijn voor jou. Misschien wil jij aan het einde van dit artikel wel je eigen Kindle aanschaffen.

De beste ereaders merken zijn onder andere Kobo en Kindle

eReader Top 10

Wat zijn de Voordelen van eReaders?

Laten we beginnen met de voordelen van een e-reader ten opzichte van een gewoon traditioneel boek en waarom een Kindle kopen eventueel een goed idee is. Allereerst is een e-reader klein en Compact. Dit biedt bijvoorbeeld voordelen wanneer je op reis gaat. een e-reader heeft ruimte voor honderden boeken en deze kan je dus allemaal mee op reis nemen. tientallen boeken die passen in jouw hand. Dat is natuurlijk niet alleen handig op reis. Ook wanneer je niet erg fan bent van een boekenkast vol boeken kan je gebruik maken van een e-reader. Je zet je Kindle of Kobo dan gewoon vol met ebooks. Lees hier meer over de meest gelezen ebooks van dit moment.

Ebooks Voordeliger dan Gewone Boeken

Voordeel is natuurlijk ook dat je je boeken ter plekke online kunt kopen en de deur niet uit hoeft. Omdat er geen drukkosten gemaakt hoeven worden door de uitgever, zijn de digitale boeken vaak ook nog eens wat voordeliger. Sommige boeken zijn zelf helemaal gratis te downloaden. Je moet dan natuurlijk wel eerst een Kinde aanschaffen of een Kobo en dat vergt best wel een investering ten opzichte van een gewoon boek. Een goede eReader bestel je ongeveer vanaf 100 euro. Onyx Book is een eReader in het hogere segment. Deze beginnen bij 300 euro, maar de functie op dit apparaat zijn voor de meeste mensen overbodig.

Een Kindle Aanschaffen of een andere goede ereader?

De Voordelen van een Kindle Kopen ten opzichte van een Tablet of Smartphone

De voordelen van een e-reader ten opzichte van een traditionele elektronisch apparaat, zoals bijvoorbeeld een laptop, een tablet, of een smartphone. Dit heeft met name te maken met de hoeveelheid licht die een apparaat geeft. hoewel veel tablet en smartphones tegenwoordig ook erg goed als eReader door het leven kunnen is een eReader speciaal gemaakt om lange de tijden grote stukken tekst te lezen. in tegenstelling tot het lezen op een tablet of een mobiele telefoon, voelt het lezen van een ebook op een e-reader veel meer als het lezen van een traditioneel boek. Dat wil zeggen een papieren boek. Je zult merken dat je ogen veel minder snel moe worden dan wanneer je leest vanaf een smartphone of een laptop. Het nadeel van de eReader is natuurlijk dat deze een stuk minder multi-functioneel is in vergelijking met een smartphone of een tablet.

Een van de beste ereaders allertijden de Kobo

De Verschillen tussen Modellen eReaders

Wat zijn nou precies de verschillen tussen eReaders onderling? Waarom betaal je voor het ene model een stuk meer dan het andere? Eigenlijk is het antwoord hierop vrij simpel. Goedkope modellen eReaders beschikken vaak niet over een backlight. Dit betekent dat je zo goed als niet in het donker kunt lezen zonder de ondersteuning van een lamp. wanneer je een eReader aanschaf met backlight kan je ook in het donker lezen zonder gebruik te maken van een externe verlichting Bron. Daarnaast verschillende modellen van elkaar door opslagruimte. Over het algemeen kunnen we stellen dat de deuren modellen meer opslagruimte hebben en dus meer ruimte voor boeken. Tot slot zijn de duurdere modellen eReaders vaak ook waterdicht. De meeste Kindle modellen zijn dit echter niet.

eReader Top 10

De Beste eReaders van het Moment

De beste modellen eReaders zijn dus eigenlijk modellen die waterdicht zijn, voldoende opslagruimte bieden en beschikken over een backlight. Een Kindle aanschaffen behoort dan zeker nog tot de mogelijkheden. Ook het design van de e-reader kan natuurlijk een rol spelen bij je keuze. Ook hier geldt dat de duurdere modellen  vaak een mooier design hebben dan de voordeliger modellen. Dit komt deels door de gebruikte materialen pils doe een bewust gecreëerd prijsverschil door de makers. wanneer we kijken naar het beste model eReader vandaag de dag, moet er natuurlijk ook een balans zijn tussen de prijs en de kwaliteit. hieronder vind je een actueel overzicht van de 10 beste e Readers van dit moment.

Een Kindle Kopen of een Kobo

Zoals al eerder gezegd staat de merknaam Kindle bijna gelijk aan de term e-reader. Amazon heeft de e-reader zo populair en voordelig gemaakt dat de Kindle de Ferrari onder de ereaders werd. inmiddels zou je kunnen zeggen dat de kinderen meer te vergelijken is met een Volkswagen. het lijkt erop dat Amazon achterover geluid heeft en voorbij geschreven is door een concurrent uit Toronto. De Kobo e-reader wint het vandaag de dag ten opzichte van de kinderen Met name op het gebied van functionaliteit en design. Er degelijke en voordelige kindles te koop, maar je zal al snel zien dat het design wat achterloopt ten opzichte van de Kobo. wanneer je naar bovenstaande top-10 kijkt, zal je dan ook zien dat de eerste 5 plekken worden ingenomen door verschillende modellen van het merk Kobo. Ik wil echter niet zeggen dat de Kindle een slecht apparaat is. Wij vinden echter dat je bij de Kobo meer  waarde krijgt voor je geld. zelf zouden wij dus niet een Kindle kopen maar een Kobo.

 

Goedkope Schilderijen in Kunstboeken

Soms hebben wij weleens het idee alsof kunst alleen bestemd is voor de allerrijksten onder ons. We hebben het dan met name over beeldende kunst zoals schilderijen. Een uniek receptenboek of een gedicht, zelfs een lied kan natuurlijk gezien worden als kunst. Deze zijn echter vaak niet uniek. Een schilderij waarvan jij de enige bent die er een heeft. Zo een waarvan je weleens de foto’s hebt bekeken in van die mooie kunstboeken. Goedkope schilderijen staan hier toch zelden in. Of toch wel? Je kunt natuurlijk ook genieten van een prachtig fotoboek, hoewel deze dan niet uniek voor jou is gemaakt. Zo’n boek doet het in ieder geval altijd goed wanneer je gasten te eten hebt en jij nog even in de keuken bezig bent.

Prachtige foto's in plaats van goedkope schilderijen

Waarom zijn Schilderijen zo Kostbaar?

De prijs van schilderijen kan natuurlijk ontzettend verschillen. Dit kan onder andere komen door het gebruik van verschillende materialen. Sommige materialen zijn nou eenmaal kostbaarder dan anderen. Zo is olieverf bijvoorbeeld duurder dan waterverf. Een waterverf schilderij hoeft echter niet per se een goedkoop schilderij te zijn. En tegelijkertijd tref je ook voldoende waterverf of aquarel schilderijen aan in dure kunstboeken. De prijs van een kunstwerk kan natuurlijk ook worden bepaald door de arbeid in het stuk. Soms is een kunstenaar wel een jaar bezig om een kunstproject af te ronden. Dit kost dan al snel 40.000 euro aan arbeidsuren alleen. Dan moet er nog een atelier gehuurd worden en materialen worden bekostigd.

Het Meest Prijs Bepalende element voor Kunst

De prijs wordt met name bepaald door de vaardigheden van de kunstenaar. Hier moeten we wel bij zeggen dat wanneer de kunstenaar eenmaal naam heeft gemaakt, deze als het ware zijn of haar eigen merknaam creëert. Alles dat deze kunstenaar dan aanraakt lijkt in goud te veranderen. Er is dan niet altijd sprake meer van uitzonderlijke creativiteit of vaardigheid maar ordinaire marketing en economie. Het is het spel tussen de vraag en het aanbod dat de prijs omhoog drijft.

Hoe kunnen Kunstboeken je helpen in je Zoektocht naar Goedkope Schilderijen?

Wanneer je eigenaar wilt worden van een uniek schilderij dat volledig bij je smaak past zal je met een aantal dingen rekening moeten houden. Allereerst zal je moeten begrijpen dat je zelfs voor de allergoedkoopste schilderijen op zijn minst materiaalkosten en arbeidskosten zal betalen. De kunstenaar moet er tenslotte van kunnen eten. Dit betekent dat de afmeting van een schilderij belangrijk zijn voor de prijs. Hoe groter het schilderij hoe duurder. Als tweede zal je je neer moeten leggen bij het feit dat je geen Picasso of van Gogh in huis hebt hangen, maar een schilderij dat van een wat onbekendere kunstenaar is en mede daarom ook wat voordeliger.

Neerlands beste kunstboeken

Kunstboeken helpen je Smaak te Ontdekken en te Ontwikkelen

Dit betekent uiteraard niet dat je niet een prachtig schilderij kunt kopen. Hiervoor is het derde punt van belang en hier komen de kunstboeken bovenal om de hoek kijken. Je zal moeten bepalen wat jouw smaak is en naar wat voor soort schilderij jij op zoek gaat. Bekijk tal van schilderijen en leer over de verschillende schilder stijlen. Op deze manier hebben wij in het verleden schilderijen geïmporteerd uit Vietnam en Indonesië.  Ook in sommige Afrikaanse landen en de Filipijnen wordt veel kunst geproduceerd. Dit moet echter wel jouw smaak zijn en deze ontdek je en ontwikkel je verder aan de hand van een goed kunstboek.

Wat zijn Leuke Boeken voor Mannen? Literatuur voor Heren

Top literatuur voor nette Heren en Leuke boeken voor mannenBen je op zoek naar leuke boeken voor mannen? Misschien voor jezelf of als cadeau? Wat zijn nou eigenlijk boeken die door mannen echt leuk gevonden worden? Op deze vragen krijg je direct antwoord van ons. Mocht je ook geïnteresseerd zijn in hetzelfde onderwerp, maar dan voor vrouwen, dan vindt je hier de leukste boeken voor vrouwen. Indien je interesse hebt in de populairste boeken van mannen voor dit moment, klik dan op de button hieronder. Je ziet dan direct de tien meest gekochte boeken door en voor mannen van dit moment.

Mannen Top 10

Welk soort Boeken zijn Leuk voor Mannen?

Hoewel we niet graag generaliseren en populaire literatuur voor heren natuurlijk ook leuk gevonden kan worden door vrouwen, zijn er wel bepaalde genres die over het algemeen gewilder zijn door mannen dan door vrouwen. Je hoeft hierbij niet per se aan bepaalde titels te denken maar eerder aan genres of categorieën. Kookboeken zijn bijvoorbeeld meer in trek bij vrouwen dan bij mannen. Sportboeken daarentegen zijn vaak een stuk populairder bij mannen dan bij vrouwen. Ook bij de jeugd doen sportboeken het overigens erg goed. Onder de sportboeken zijn voetbalboeken dan weer het meest geliefd bij de heren. Deze genres liggen wellicht een beetje voor de hand en indien je op zoek bent naar een leuk presentje was je hier zelf waarschijnlijk ook al opgekomen. Wanneer een man erg van lezen houdt kan je natuurlijk ook een e-reader cadeau doen of wanneer iemand deze al heeft een e-book.

/

Minder voor de Hand liggende Genres voor Mannen

Genres waar je misschien wat minder snel aan denkt als leuke boeken voor mannen zijn biografieën, muziekboeken en receptboeken voor alcohol mixjes. Ook de heren houden van recepten. Het zal je wellicht niet verbazen dat een receptenboek over gin tonic erg populair is onder de mannelijke medemens op dit moment. Er moet ook nog gezegd worden dat de biografieën die populair zijn onder mannen vaak gaan over sporters, mannelijke sporters wel te verstaan en af en toe bekende politieke figuren. Zeer zelden leest een man een biografie van een vrouw. Ook de muziekboeken zijn vaak biografieën, de levens van bekende rocksterren als Bruce Springsteen doen het altijd goed. Stiekem lezen mannen graag over de levens van hun helden achter de schermen van het grote toneel. Of dit nou gaat om sport, acteerwerk of muziek, een boek over het leven van iemands persoonlijke helden is altijd goed. De meest interessante boeken voor mannen van dit moment vind je hier.

Bruce Springsteen biografie doet het vooral goed onder mannen

De Allerbeste keuze voor Mannenboeken in het Kort

Kort gesteld kunnen we zeggen dat mannen vooral graag lezen overal andere mannen. Als je een boek cadeau wilt doen aan een man en je wilt echt indruk maken, is het wel belangrijk dat je de persoon in kwestie en beetje kent. Leesvoer van de Backstreetboys is waarschijnlijk niet het beste idee wanneer hij eigenlijk van Queen houdt. Houdt de persoon in kwestie wel van een drankje dan is alcohol receptenboek een goede keuze. Wanneer je toch voor een kookboek wilt gaan, kies dan voor een boek met BBQ recepten. Zelden zit je mis met een biografie en dan met name een biografie van een sport persoon. Hieronder nog een kort overzicht van de “Wel doen” en “Niet doen” genres.

Wel DoenNiet Doen
BiografieënKookboeken
Sport BoekenRomantische Thrillers
Muziek BoekenBiografie over Vrouwen

 

Huiswerkbegeleiding voor het Nieuwe Schooljaar

Het oude schooljaar is nog niet afgelopen of we denken alweer aan het nieuwe. Je kunt maar beter goed voorbereid het nieuwe schooljaar ingaan. Heb je al een goede rugtas voor het nieuwe jaar? Waarschijnlijk weet je inmiddels al welke boeken je nodig hebt voor aankomend studie jaar. Wanneer dit niet je eerste schooljaar is, heb je misschien ook al een idee welke vakken jou goed liggen en welke vakken wat extra aandacht nodig hebben. Wanneer je moeite hebt met bepaalde vakken of gewoonweg wilt excelleren in een bepaald vak, kan het handig zijn om hulp in te schakelen. Huiswerkbegeleiding is een goede manier om het onderste uit de kan te halen.

Huiswerkbegeleiding voor uw kinderen

Wat Levert goede Huiswerkbegeleiding  op?

Goede huiswerkbegeleindg zoals deze bijvoorbeeld; huiswerkbegeleiding Den Haag, zorgt niet alleen voor betere cijfers. Voor veel mensen is dit het einddoel maar er zijn veel andere voordelen. Wij vergelijken het weleens met een verzekering. Je sluit een verzekering niet alleen af  voor een goede dekking in het geval van bijvoorbeeld diefstal of een duur tanadarts bezoek. Je sluit een verzekering ook af voor een fijne gemoedstoestand. Wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat en je hebt jezelf goed verzekerd tegen bepaalde risico’s die je vakantie kunnen verpesten, hoef je niet constant op je hoede te zijn. Dit zorgt voor kalmte en minder stress.

Bij goede studie resultaten is weining stress en veel ontspanning erg belangrijk. Wanneer een kind regelmatig begeleidt wordt bij het maken van huiswerk, ontlast dit de ouders. Dit zorgt ervoor dat er thuis minder druk komt te liggen op de studieresultaten, waardoor de thuis situatie vaak als prettiger wordt ervaren. De tijd thuis kan besteed worden aan het doen van leuke dingen. Daar komt bij dat kinderen over het algemeen zich gemakkelijker aan hun huiswerk kunnen zetten wanneer een “vreemde” dit van hen vraagt dan wanneer een ouder dit doet. Het zogenaamde “vreemde ogen dwingen”.

Wat zijn mogelijke Nadelen van Huiswerkbegeleiding?

De nadelen van huiswerkbegeleiding die wij kunnene bedenken zijn vrij kort. Op de eerste plaats zijn dat de kosten. Niet iedere ouder kan eenvoudig huiswerkbegeleiding bekostigen. Het tweede nadeel kan zijn dat je minder goed in de gaten hebt welke dingen de kinderen precies leren op school.

 

Wat zijn de Kosten voor Huiswerkbegeleiding?

De kosten van huiswerkbegeleiding kunnen uiteraard erg varieren. Factoren die dit bepalen zijn uiteraard vaak de kwaliteit maar ook het onderwijsniveau. Begeleiding voor jonge kinderen in bijvoorbeeld groep 3,4 of 5 is vaak goedkoper dan begeleiding voor kindern in groep 8. Huiswerkbegeleiding voor kinderen op de middelbare school is nog weer iets kostbaarder en ook hier geldt weer dat begeleiding voor het VWO kostbaarder is dan een huiswerkbegeleider voor het VMBO. Dit heeft simpelweg te maken met vraag en aanbod. De laatste factoren die invloed hebben op de prijs zijn de frequentie en de intensiviteit van de begeleiding. Wil je 1 op 1 begeleiding dan is dit duurder dan 1 op 2 en 1 op 2 is weer duurder dan 1 op 8. Over het algemeen kunnen wij stellen dat huiswerkbegeleiding van 3 of 4 uur per week in een kleine groep van 1 op 4 gemiddeld tussen de 200 en 300 euro kost per kind.

Wat is een Goed BBQ Boek

De zomer komt er weer aan. Voor veel mensen is het tijd om de barbecue weer uit de kast te halen, of uit de schuur, dat kan natuurlijk ook. We kunnen ook niet ontkenne dat steeds meer mensen “verantwoord” vlees willen eten. In plaats van een barbecue met alleen maar vlees worden er misschien wel ook wel wat lekkere groente op de bbq gegooid. Een goed bbq boek kan je helpen om nog meer te genietn van een de barbecue en van een goede zomer. Ook wanneer je wilt genieten van een heerlijke “balcony BBQ“.

beste bbq boek voor de zomer

Welke Groente zijn uitermate Geschikt voor de Barbecue?

Ongepelde mais en ongeschilde aardappelen kan je zo onder het rooster tussen de kolen leggen. De schil of het vel haal je er later af en je heb heerlijke gepofte aardappelen of mais. Op het rooster doen aubergine en corgette het erg goed. Om niet te veel vocht van de aubergine te verliezen kan je deze ook het beste in zijn vel laten zitten. Deze lepel je vervolgens lekker uit. De courgette kan je het beste in wat dikkere plakken snijden. Een beetje insmeren met olijf olie en dan op de grill. Voor een extra rook smaak kan je wat vochtige houtsnippers op de kolen gooien.

Naast deze geweldige groenten doen ook tomaat en paprika het erg goed. Paprika wordt eigenlijk alleen maar zoeter wanneer deze wordt gegrild. Voor de tomaat geldt dit niet. Veel mensen zullen wel eens gebakken tomaat hebben gegeten. Onze ervaring is “you either love it or hate it”. Wij zitten eerlijk gezegd iets meer in de hate it categorie en preferen onze tomaten ongegrild. Bekijk hier de beste BBQ’s van dit moment.

Wat is het Beste BBQ Boek?

Dan nu wat we op deze site doen. Boeken bespreken. Wat is een goed barbecue recepten boek? We zouden niet kunnen zeggen welk boek exact het beste is, maar hebben wel goede ervaringen met een aantal bbq boeken. Het basic bbq boek is een goed barbecue recepten boek voor beginners of voor mensen die willen barbecuen zonder al te veel poespas. Je vindt hier heerlijke recepten die iedereen kan bereiden op een simpele relaxte manier zonder al te veel voorbereidingen. Het BBQ boek on fire is een soort gelijk boek. Dit boek is echter wel echt gericht op de klassieke BBQ liefhebber die het liefst alleen vlees op zijn of haar BBQ heeft liggen.

Sommig bbq boeken gaan wat ons betreft wat ver voor de gemiddelde tuin of balkon barbecue. Je wordt hier zo goed als opgeleid tot een ware barbecue masterchef. Hoewel het erg leuk kan zijn, zeker wanneer je tijd over hebt, heb je vaak ook dure masterchef spullen nodig. Je kan hierbij denken aan een kamado barbecue of dure koksmessen.

Naast bbq boeken vindt je in sommige kookboeken ook aardige recepten voor de BBQ. Is het niet als hoofdgerecht dan zeker als bijgerecht. Denk hierbij aan een frisse salade of een bijgerecht dat anders is dan een stokje kruidenboter of aioli. Voor een overzicht van de meest populaire kookboeken, kijk je hier.