Soorten Koffiebonen Boeken

Boeken over Soorten Koffiebonen

Koffie is al jaren en dag een zeer populaire warme drank. Toch maakt de drank een behoorlijk evolutie mee in onze samenleving. In de jaren 30 was je helemaal hip als je suiker in je koffie dronk. Suiker was toen nog erg duur. Inmiddels weten we dat geraffineerde suiker ongezond is en ben je hipper als je je koffie zwart drinkt. Er is steeds meer vraag naar een goed kwaliteit koffieboon thuis. Welke soorten koffiebonen zijn er en welke soorten koffie hebben we tegenwoordig thuis?  Op deze pagina vindt je beknopte informatie over verschillende soorten koffie, mocht je meer willen weten, klik dan op de link hieronder. Er zijn meer dan 1000 boeken geschreven over Koffie Soorten en Koffie bonen.

Klik Hier voor Boeken over Koffie Soorten

Klik op de koffiebonen voor de recente soorten Koffiebonen Top 10

Soorten Koffiebonen Boeken

Soorten Koffiebonen

Er zijn tal van verschillen in Koffiebonen. Dit heeft onder andere te maken met de groeitijd van de bonen, de locatie waar de bonen groeien en bijvoorbeeld de brandtijd. Deze zorgen voor verschil in smaak en voor verschillende soorten koffie. Eigenlijk zijn er slechts twee soorten koffie planten; de Robusta en de Arabica.

Over het algemeen komt de meest koffie van de Arabica plant. Deze bonen zijn gemiddeld zo’n 30% duurder dan die van de Robusta. De voorkeur van de smaak is in het geval van koffie vaak belangrijker dan de lagere prijs. De meeste van deze Arabica koffiebonen komen uit Brazilië. De Arabica plant groeit beter op grotere hoogte (het liefst boven de 1000 meter zeeniveau) de Robusta groeit ook goed op zeeniveau. De extra moeite die het kost om de Arabica te telen en oogsten verklaart gedeeltelijk ook het verschil in prijs. De echte moeilijkheid van de Arabica boon is echter dat de plant een stuk vatbaarder is voor planten ziektes.

Wat smaak betreft is de Robusta boon vaak bitterder dan de Arabica. De Robusta boon heeft ook meer cafeïne dan de Arabica. Je herkent de Arabica boon aan een lichtbruine kleur. De Robusta is veel donkerder. Een Robusta wordt eigenlijk nooit alleen gebruikt om koffie te maken, maar altijd met een Arabica gemixt.

 

Soorten Koffie en Apparaten

Inmiddels zijn er veel verschillende soorten koffie op de markt. Lange tijd waren we gewend om een apparaat te laten druppelen op gemalen koffie in een filterzakje. Dit noemen we filter koffie. Deze koffie is erg uit de mode. De eerste stap naar een nieuwe vorm van koffie maken werd gemaakt door Philips toen zij in samenwerking met Douwe Egberts het Senseo apparaat op de markt brachten. Voor het Senseo apparaat gebruik je pads. Dit zijn eigenlijk een soort gesloten filterzakjes met reeds ingesloten gemalen koffie. Het grootste voordeel van de Senseo is vooral gebruiksgemak.

Je hoeft niet meer een hele pot koffie te zetten en de koffie is direct klaar. De smaak is over het algemeen niet heel anders dan die van filterkoffie. Als je van niet al te sterke koffie houdt, is een Senseo Apparaat een goede keuze voor jou. Klik Hier om te zien welke Senseo Apparaten er te koop zijn.

Nespresso deed de koffie wereld wederom veranderen door cups op de markt te brengen. Ook Nescafe sloot aan met Dolce Gusto. Apparaten met een mooi design sprongen uit de grond. Wat gebruiksgemak betreft lijken de apparaten hetzelfde als Senseo. Deze keer is de smaak een zeer belangrijke factor. Door de luchtdichte cups blijft de ingesloten koffie veel langer vers en blijven de geuren goed behouden.

Veel variatie in soorten koffiebonen en smaak en sterkte is mogelijk. Een ander voordeel is de druk waarmee het water het cupje in wordt geperst waardoor je nog meer smaak uit de koffie haalt. De prijs van de aluminium cups is wel een stuk hoger dan Senseo alsmede de prijs voor de Koffie Apparaten. Ook is er nogal wat kritiek op de impact van de aluminium cups op het milieu. Klik Hier voor een overzicht van Nespresso Apparaten en Koffiecupmachines

Soorten Koffie Jura Koffie

Jura Koffie Apparaat Espresso Volautomatisch

Met name Jura is eigenlijk de verantwoordelijke voor de verandering waar we nu een beetje inzitten. Steeds meer mensen zijn bereid om nog iets meer geld uit te geven voor een lekkere kop koffie. Zij verruilen hun Nespresso Apparaat voor een Volautomatisch Koffieapparaat of Espresso Machine. Zelf lezen wij onze boeken in de ochtend of na het eten graag met een kopje koffie. Wij zijn dan ook erg fan van deze apparaten. De volautomatische espresso machine wordt gevuld met bonen.

Het apparaat is overigens voor veel soorten koffiebonen geschikt. Deze bonen worden vers gemaald en met hoge druk wordt het water door de maling geperst voor wat ons betreft de beste kop koffie die je thuis kunt maken. De apparaten zijn niet goedkoop en vereisen ook wel enig onderhoud. Goed schoonmaken is belangrijk voor de hygiëne en de levensduur van het apparaat. Het Jura Koffie apparaat is wat ons betreft de beste espresso machine op de markt. Ook met de Saeco espresso machines hebben we goede ervaringen.

Klik hier voor de top 10 Espresso Machines

Varianten Espresso Machines

Binnen de Espresso Machines zijn ook nog een aantal varianten. Zo zijn er naast de volautomatische machines ook piston machines, waarbij je de maling zelf onder het apparaat moet klikken. Prijzen van espressomachines verschillen met name door de volgende punten:

  • Materiaal: Kunststof of Metaal
  • Waterdruk
  • Functies (bijvoorbeeld kopjes warmhouden)
  • Mogelijkheid om op leiding aan te sluiten
  • Instelbare water temperatuur
  • Mogelijkheid om verschillende soorten koffiebonen te malen en niet alleen gemalen koffie
Percolators

Een andere variant waar we erg fijn van zijn is een stuk goedkoper. Je moet alleen wel wat meer werk doen wanneer je een kop koffie zet. Dit is de percolator. Je dient eerst zelf met een elektrische maler de bonen vers te malen voor het beste resultaat. Vervolgens doe je de maling in de percolator met wat water en zet je deze op het vuur tot al het water door de maling is gestoomd. Super qua smaak, maar wel meer werk. Klik op deze link voor de beste percolators.

De Beste Espresso Kopjes Tip

Zelf zijn we nogal fan van zwarte koffie. Eigenlijk drinken we vaak een mix tussen Espresso en wat we in de volksmond een kopje koffie noemen. Dit wil zeggen dat we onze koffie uit espresso kopjes drinken, maar deze zo goed als tot de rand vullen. Sommige zouden het misschien eerder een Doppio (dubbele) Espresso noemen. Het hangt er maar net vanaf hoe sterk je het maakt. Mocht jezelf ook graag zwarte koffie drinken dan zijn goede espresso kopjes wat ons betreft een must. Deze maken de koffie ervaring nog veel fijner. Wat is belangrijk voor goede espresso kopjes:

  • de koffie moet lang warm blijven
  • de buitenkant van het kopje moet niet heet zijn

Zelf houden we niet van hele kleine kopjes met een oortje eraan. We vinden ze onhandig en willen gewoon lekker het kopje vasthouden en niet een oortje. Als je dan niet je handen wil branden, kom je eigenlijk maar op een soort espresso kopje uit en dat is die zoals op de afbeelding hieronder. De Koffie Glazen hebben een dubbele wand, fantastisch! Zelf hebben we altijd kopjes van het Deense merk Bodum. Deze kopjes voldoen aan alle eisen en kunnen ook nog eens tegen een stootje. Als je ook deze espresso kopjes wilt kopen, klik dan op de afbeelding hieronder.

soorten koffiebonen

 

 

Koffiebonen Luchtdicht Bewaren

Het is raadzaam om verschillende soorten koffiebonen luchtdicht te bewaren. Op deze manier behouden zij hun smaak en geur. Als je de zak gekochte koffiebonen hebt open gemaakt, kan je deze het beste overgooien in een afsluitbare luchtdichte container

 

 

 

 

 

 

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email