Met een goed kookboek zet iedereen iets lekkers op tafel en je vindt in onze kookboeken top 10 vast inspiratie voor jouw keuken. Of je nu van pasta of sushi houdt, een tajine hebt of slow cooker hebt die je meer wilt toepassen of je wilt desserts leren bakken of juist op dieet; in dit artikel vind je alles wat je nodig hebt voor jouw smaak en wensen.
We beginnen met de huidige kookboeken top 10, dit wordt gevolgd met de beste kookboeken van 2021 en de beste kookboeken ooit. Daarna krijg je van ons de beste titels in verschillende onderwerpen, zoals het beste curry kookboek, het beste kinderkookboek of de beste bakboeken. Als je het hier niet vindt, dan vind je het nergens.
- Kookboeken top 10
- De 5 beste kookboeken 2021
- 1. Ottolenghi test kitchen – shelf love; simple recepten voor elke dag – Yotam Ottolenghi
- 2. De smaakvergelijking; de wetenschap achter geweldig koken in meer dan 100 essentiële recepten – Nik Sharma
- 3. Een ode aan groenten; boordevol recepten, technieken & tips – Alice Zaslavsky
- 4. Van aardappel tot avocado; Allerhande en zeventig jaar Nederlandse eetcultuur – Klaartje Schepers
- 5. Banketbakker – Claire Saffitz
- De beste kookboeken ooit
- 1. Een kookboek – Seppe Nobels
- 2. JapanEasy; klassieke & moderne Japanse gerechten om thuis te maken – Tim Anderson
- 3. Kookboek van de klassieke keuken – Auguste Escoffier
- 4. De zilveren lepel – anoniem
- 5. Jamie’s comfort food – Jamie Oliver
- De beste kookboeken per onderwerp
- De 3 beste bakboeken
- De 3 beste kookboeken voor chefs
- Het beste slow cooker kookboek
- De dieetboek top 10
- Het beste curry kookboek
- Het beste sous vide kookboek
- Het beste tajine kookboek
- De 5 beste gezonde kookboeken
- Het beste sushi kookboek
- Het beste kinderkookboek
- Beste kookboek Ottolenghi
- Het beste kookboek Jamie Oliver
- Het beste kookboek stoomoven
- Het beste dessert kookboek
- Het beste kookboek voor beginners
- Het beste kookboek voor studenten
- Het beste groente kookboek
- Het beste sauzen kookboek
- Het beste vis kookboek
- Veelgestelde vragen
- Wat is de Bruna kookboeken top 10?
- Wat is het beste Libelle kookboek?
- Wat is het beste kookboek Pascale Naessens?
- Andere genres
Kookboeken top 10
Welke kookboeken worden momenteel het meeste opengeslagen op de aanrechten en keukentafels in Nederland en wereldwijd? De onderstaande kookboeken top 10 geeft het antwoord.
De 5 beste kookboeken 2021
Het jaar 2022 is nog in volle gang en we weten nog niet wat het top kookboek zal zijn van deze twaalf maanden. Omdat 2021 al wel achter ons ligt, kunnen we terugkijken naar wat er in dat jaar gepubliceerd is op het gebied van kookboeken. Uiteraard halen wij alleen de beste vijf boeken eruit.
1. Ottolenghi test kitchen – shelf love; simple recepten voor elke dag – Yotam Ottolenghi
Yotam Ottolenghi is een bestsellerauteur van kookboeken die wereldwijd worden toegepast. Ottolenghi test kitchen gaat voornamelijk over gerechten die je kunt maken met alles wat je in je voorraadkast of koelkast hebt staan. Het neemt jouw specifieke ingrediënt als uitgangspunt en bouwt daar een heerlijk gerecht omheen. Je vindt er de beste recepten van Ottolenghi en smakelijke tips om jouw restjes mee weg te werken.
2. De smaakvergelijking; de wetenschap achter geweldig koken in meer dan 100 essentiële recepten – Nik Sharma
In De smaakvergelijking van Nik Sharma vind je niet alleen meer dan 100 heerlijke recepten. Het boek vertelt je ook wat de wetenschappelijke reden is dat bepaalde smaken en ingrediënten zo goed bij elkaar passen. Je leert over het balanceren van zoet en zuur en over hoe je zintuigen reageren op verschillende impulsen.
Met deze kennis in je broekzak, maak je de volgende keer ook een wetenschappelijke onderbouwde heerlijke maaltijd klaar waar iedereen van smult. Het is immers bewezen?
3. Een ode aan groenten; boordevol recepten, technieken & tips – Alice Zaslavsky
Een ode aan groenten werd genomineerd voor de Kookboek van het jaar 2021 prijs. En dat terwijl het alleen over groenten gaat. De nominatie geeft natuurlijk al aan dat dit niet zomaar een kookboek over groenten is. Het staat vol met onverwachte recepten, onbekende ingrediënten en simpele en smaakvolle bereidingsmethoden. Als dit boek je niet motiveert om de groenteboer te bezoeken, zal geen enkel boek dat doen.
4. Van aardappel tot avocado; Allerhande en zeventig jaar Nederlandse eetcultuur – Klaartje Schepers
Om de zeventigste verjaardag van Allerhande te vieren, bracht Klaartje Schepers daar een boek over uit. Van aardappel tot avocado is een van de beste kookboeken die in 2021 zijn uitgebracht, omdat het niet alleen zeventig jaar terugkijkt naar de geschiedenis van Allerhande, maar ook naar de geschiedenis van onze eigen Nederlandse eetcultuur. Onze smaak gaat met de tijd mee en dat zie je aan hoe de gerechten door de jaren heen veranderen.
5. Banketbakker – Claire Saffitz
Ook Banketbakker van Claire Saffitz (oftewel ‘dessert person’) maakte een kans op de Kookboek van het jaar 2021 prijs. Het is uiteraard een boek voor mensen die meer willen leren over banketbakken, maar er zijn ook voldoende uitdagende recepten voor gevorderde bakkers. Deze zijn namelijk ingedeeld op moeilijkheidsgraad en ook op tijdsduur.
Wil je iets indrukwekkends maken in het wekend of snel een koekje bakken voor bij de koffie vanavond? Er is voor elke situatie een recept om van te smullen.
De beste kookboeken ooit
Onze kookboeken top 10 vertelt je wat momenteel de boeken zijn waarmee heerlijke gerechten worden bereid, en onze top 5 beste kookboeken 2021 geeft je een goed idee van de beste boeken die vorig jaar zijn uitgebracht. Maar er worden natuurlijk al eeuwen goede kookboeken gepubliceerd. Daarom geven we je ook een top vijf van de beste kookboeken ooit.
1. Een kookboek – Seppe Nobels
Seppe Nobels is chef van het Antwerpse restaurant Graanmarkt 13 en zijn titel Een kookboek won de Het beste kookboek van 2021 prijs. Allereerst staan er maar liefst 450 gerechten in, maar al deze gerechten zijn gericht op duurzaamheid en ook op wat er op dat moment in seizoen is. Groenten spelen de hoofdrol en de recepten zijn het gevolg van een 10-jarige carrière als professionele chef.
2. JapanEasy; klassieke & moderne Japanse gerechten om thuis te maken – Tim Anderson
Te vaak wordt Japans koken vermeden omdat het te moeilijk zou zijn. Met JapanEasy laat Tim Andersson zien dat je ook thuis heerlijk Japans kan koken en een tempura of misosoep klaar kunt maken. In tegenstelling tot wat wel gedacht wordt, zijn er geen ingewikkelde technieken nodig of zeldzame ingrediënten. Na een bezoekje aan de supermarkt bereid jij vanavond ook een heerlijke gezonde Japanse maaltijd voor.
3. Kookboek van de klassieke keuken – Auguste Escoffier
Ben je een meer traditionele kok, dan mag een kookboek van Auguste Escoffier niet uit je keuken ontbreken. Deze Franse chef, culinaire schrijver en restaurateur leefde van 1846 tot 1935 en Kookboek van de klassieke keuken wordt gezien als hét naslagwerk voor iedereen die de basis van het koken wil leren. Het bevat meer dan 5000 recepten en wordt wereldwijd door masterchefs toegepast.
4. De zilveren lepel – anoniem
Is het Kookboek van de klassieke keuken de bijbel voor Franse gerechten, De zilveren lepel is dat voor de Italiaanse keuken. Het boek is al meer dan zeventig jaar oud en wordt regelmatig geüpdatet en bijgewerkt voor een moderner wordend publiek. De essentie is hetzelfde; het bevat meer dan 2000 recepten, inclusief uitleg. Het boek is een onmisbaar naslagwerk voor elke liefhebber van Italiaanse gerechten.
5. Jamie’s comfort food – Jamie Oliver
Ben je op zoek naar maaltijden die je een goed gevoel geven, die herinneringen ophalen en die je wilt koken als er wat te vieren valt, dan is Jamie’s comfort food van Jamie Oliver een echte aanrader. Hij gaat verder in op gerechten waarmee je ultiem geniet en die je met al je favoriete mensen wilt delen. Het heeft meer dan 100 recepten waar je gelukkig van wordt.
De beste kookboeken per onderwerp
Ingrediënten, bereidingsmethodes en afkomst; dit zijn slechts enkele factoren die bepalen welk kookboek jij nodig hebt. Onze kookboeken top 10 bevat mogelijk niet exact het kookboek dat jij zoekt, omdat je iets specifieks nodig hebt of je juist ergens wat dieper op in wilt gaan. De volgende sectie in dit kookboeken top 10 artikel, behandelt daarom de beste kookboeken per onderwerp en geeft iedereen inspiratie.
De 3 beste bakboeken
De beste bakboeken worden vaak met zoete gerechten, taartjes en toetjes geassocieerd, maar bakken is ook brood bakken en andere hartige maaltijden zoals quiche en ovenschotels. Wil jij je oven meer gebruiken? Dan vind je hier de 3 beste bakboeken om dat mee te doen.
- Rutger bakt de 100 allerbeste recepten – Rutger van den Broek
- Hoe bak ik brood – Emmanuel Hadjiandreou
- Sweet – Yotam Ottolenghi
De 3 beste kookboeken voor chefs
Wat zijn de kookboeken waarvan de chefs zeggen dat je ze in huis moet hebben? Welke naslagwerken vormen de basis voor elk hoogstaande gerecht? Hier vind je onze top 3.
- De nieuwe Franse keuken – Paul Bocuse
- Kookboek van de klassieke keuken – Auguste Escoffier
- Larousse Gastronomique – Hamlin
Het beste slow cooker kookboek
Slow cooker gerechten zijn simpel, hartig en bijzonder smaakvol. Het is ongelooflijk wat je allemaal in de slow cooker klaar kunt maken. Voeg de ingrediënten in de ochtend toe, wacht tot de geuren zich door je huis verspreiden, doe je ding en tegen het avondeten is je gezonde en heerlijke diner klaar.
De dieetboek top 10
In onze kookboeken top 10 staan al enkele dieetboeken, want diëten hoeven niet alleen gewichtsverlies als doel te hebben. Je eetgewoonten veranderen, gezonder eten, vegetarisch of veganistisch koken zijn slechts enkele voorbeelden van dieetgewoonten die niet direct voor gewichtsverlies bestaan. We hebben hier een dieetboek top 10 samengesteld met boeken over allerlei soorten diëten en eetgewoonten die momenteel populair zijn.
- Heerlijke zomer – Natalia Rakhorst & Walter Rakhorst
- Afvallen en gezond en vooral lekker eten – Natalia Rakhorst & Walter Rakhorst
- Lazyfatgirl Methode 1; de eetswitch, afvallen zonder dieet – Anki Willemsen
- In 8 weken slank – Janneke Koeman & Amande Koeman
- Koolhydraatarm eten. Zó doe je dat! Smartgids – Matty Barnhoorn
- De snelle 800 keto; hoe je met een combinatie van snel afvallen en mediterraan eten je gezondheid duurzaam verbetert – Michael Mosley
- Dit is geen dieetboek – Teun van de Keuken
- Fit Fab 40; in 10 stappen de fittere versie van jezelf – Nanneke Schreurs
- Het voedselzandloper kookboek – Pauline Weuring en Kris Verburgh
- De Ayurveda keuken; 80 recepten voor lichaam en geest – Anne Heigham
Het beste curry kookboek
Een lekkere Indiase curry brengt het hele huis tot leven. De manier waarop deze gerechten gebruik maken van de meest geurrijke en heerlijke kruiden en specerijen wordt in geen andere keuken geëvenaard. Het is dan ook niet vreemd dat je zoekt naar het beste curry kookboek en onze aanrader komt van The Curry Guy zelf.
Het beste sous vide kookboek
Sous vide is een methode waarmee je ingrediënten bereidt door ze in een vacuum zakje te plaatsen en in een waterbad te leggen dat constant op een bepaalde temperatuur gehouden wordt. Heb jij een sous vide machine, dan kun je op deze manier je voedsel heel precies klaarmaken. Tegelijkertijd verbrandt het niet, het raakt niet snel overgaar en wordt nauwelijks taai. Het beste sous vide kookboek vind je hier.
Het beste tajine kookboek
Een tajine is een Noord-Afrikaanse keramieken pot waarin gerechten worden klaargemaakt die ook de naam tajine hebben. Het is een unieke manier om bepaalde ingrediënten aan je voeding toe te voegen en een keer wat anders te proberen. En koken in een tajine is niet lastig. Wij vinden het onderstaande boek van Valentina Harris het beste tajine kookboek van dit moment.
De 5 beste gezonde kookboeken
De kookboeken uit onze kookboeken top 10 bevatten niet altijd de meest gezonde recepten. Is dat wel belangrijk voor jou, dan ga je op zoek naar een goed kookboek dat aandacht besteedt aan gezondheid en gebalanceerd eten. Met deze top vijf beste gezonde kookboeken krijg je dan vast inspiratie.
- Top; 100 heerlijke recepten die je absoluut wilt proeven – Natalia Rankhorst en Walter Rankhorst
- Eet als een expert; meer dan 150 makkelijke recepten – Marijke Berkenpas & Gaby Herweijer
- Nooit meer diëten – Sandra Bekkari
- Echt eten; maak jezelf sterker, gezonder en gelukkiger – Pascale Naessens
- Veg! Met groenten in de hoofdrol – Hugh Fearnley-Whittingstall
Het beste sushi kookboek
Wie zegt dat sushi bereiden moeilijk is? Het grote voordeel van sushi is dat de ingrediënten vaak gewoon in de supermarkt te krijgen zijn en dat het bereiden van ingrediënten nauwelijks nodig is. De kunst zit hem in het correct samenstellen van deze ingrediënten. Het onderstaande beste sushi kookboek van Carla Bardi ondersteunt je van begin tot eind.
Het beste kinderkookboek
Ook kinderen kunnen koken en je zult versteld staan van wat zij allemaal in de keuken kunnen bereiken. Samen koken is leuk en leerzaam en het geeft kinderen een pauze van school, huiswerk en computerscherm. Volgens ons is Kids in de keuken van Nancy McDougall het beste kinderkookboek om waardevolle herinneringen mee te creëren.
Beste kookboek Ottolenghi
Yotam Ottolenghi is inmiddels een begrip op het gebied van koken en kookboeken. Hij is zelf topchef in Londen en heeft al een aantal praktische boeken gepubliceerd met heerlijke gerechten die iedereen klaar kan maken. Het beste kookboek Ottolenghi is volgens ons zijn eerste boek waar het allemaal mee begon.
Het beste kookboek Jamie Oliver
Jamie Oliver is een wereldberoemde chef en voorvechter van gezond en onbewerkt eten. Hij maakt zich sterk voor gezonde schoolmaaltijden en heeft zelf een grote moestuin waar hij verse groenten en kruiden teelt die niet zijn bespoten, bewerkt of gesneden. Ze zien er ook niet altijd even mooi en perfect uit. Het beste kookboek Jamie Oliver is volgens ons (op Jamie’s comfort food na) Jamie kookt Italië. Zijn passie voor de Italiaanse keuken en verse ingrediënten komt daar duidelijk in naar voren.
Het beste kookboek stoomoven
Een stoomoven gebruikt geen stralingswarmte of hete lucht om voedsel te bereiden. Deze oven heeft een stoomfunctie en werkt met waterdamp. Dit levert gezondere, smakelijkere, preciezer bereide en sappige gerechten op. Het is logisch dat dit type oven steeds populairder wordt en dan heb je aan het onderstaande beste kookboek stoomoven ongetwijfeld een grote steun.
Het beste dessert kookboek
Een goed diner eindigt met een heerlijk dessert. Er is maar weinig fijner dan nog even lekker natafelen met vrienden en familie onder het genot van een heerlijk toetje. Rudolph van Veen is natuurlijk al een lange tijd een ster op dit gebied en daarom gaat de titel van het beste dessert kookboek naar hem. Met Rudolph’s bakery 2 leer je nog veel meer dan het klaarmaken van heerlijke toetjes alleen.
Het beste kookboek voor beginners
Iedereen moet een keer leren koken en dat betekent dat iedereen een keer een beginner is. Welk boek kun je dan het beste raadplegen om simpele maar heerlijke gerechten klaar te maken en meer te leren over koken? Dit artikel met kookboeken top 10 staat vol met Yotam Ottolenghi, maar ook hier verdient hij een benoeming met zijn beste kookboek voor beginners.
Het beste kookboek voor studenten
Studenten willen eten dat gemakkelijk klaar te maken is, dat niet veel kost, maar dat wel lekker smaakt. Het Tasty studentenkookboek is dan ideaal en volgens ons het beste kookboek voor studenten op dit moment.
Het beste groente kookboek
Groenten zijn seizoensgebonden producten. In het voorjaar zijn andere groenten in het seizoen dan tijdens hartje zomer en het najaar. Toch kun je in de supermarkt het hele jaar door groenten kopen. En dat terwijl je ook bijna altijd verse groenten kunt hebben als je ze slim plant. Oogst van Marleen van Es gaat dieper in op hoe je kunt profiteren van wat er op dat moment vers verkrijgbaar is en hoe je de jaargetijden gebruikt om altijd een gezonde groente op tafel te kunnen zetten.
Het beste sauzen kookboek
Sauzen zijn de ondergeschoven kindjes van een uitgebreide maaltijd, maar wat veel mensen vergeten is dat een kwalitatieve biefstuk nog steeds staat of valt bij een goede saus. Dit kookboeken top 10 artikel zou niet compleet zijn als we geen boek aan dit onderwerp zouden wijden. BBQ-sauzen, rubs en marinades van Steven Raichlen is volgens ons het beste sauzen kookboek om elk gerecht compleet mee te maken.
Het beste vis kookboek
Een laatste rubriek die we hier moeten behandelen is visgerechten. Vis is gezond, smakelijk en ook op een groot aantal manieren te bereiden. Je hebt het beste vis kookboek nodig om daar een succes van te maken en volgens ons is dat de visbijbel van kookbijbels van Bart van Olphen.
Veelgestelde vragen
Wat is de Bruna kookboeken top 10?
De huidige Bruna kookboeken top 10 ziet er als volgt uit:
- Smokey goodness; brand new BBQ – Jord Althuizen
- Borrelbijbel – Ramon Brugman
- Van boven in het wild – Yvette van Boven
- Heerlijke zomer; afvallen met project gezond – Walter Rakhorst en Natalia Rakhorst
- Smokey goodness – Jord Althuizen
- Veg – Jamie Oliver
- Het grote kook- en bakboek van de zoete zusjes – Hanneke de Zoete
- BBQbijbel – Julius Jaspers
- Project gezond; afvallen met gezond en vooral lekker eten – Walter Rakhorst en Natalia Rakhorst
- Simpel – Yotam Ottolenghi
Wat is het beste Libelle kookboek?
Het beste Libelle kookboek is een boek, samengesteld door het kookteam van dit tijdschrift en in 2020 uitgebracht. Het bevat 100 recepten die specifiek voor de Libelle doelgroep zijn samengesteld. Dat kenmerkt ze als betaalbaar, lekker, gezond en eigentijds. Met deze recepten zet je meerdere spectaculaire gangen op tafel.
Wat is het beste kookboek Pascale Naessens?
De kookboeken van Pascale Naessens worden in België net zo veel verkocht als de beste boeken in andere genres. Dat komt doordat haar gerechten gezond, lekker en eenvoudig zijn. Naessens heeft een aantal kookboeken uitgebracht, maar wat is het beste kookboek Pascale Naessens? Volgens ons is dat Ik eet zo graag.
Heb jij nog aanvullingen op onze top 10 kookboeken? Laat het weten via de comments.