asian, woman, book-863318.jpg

De Voordelen van Boeken Lezen

Tegenwoordig is er ontzettend veel onderzoek naar de voordelen van boeken lezen. Waarschijnlijk weet het grootste deel van de samenleving dat lezen op een of andere manier positieve effecten met zich meedraagt.

Althans dat is wat ouders en leraren ons altijd hebben verteld. Volgens de meeste succesvolle mensen ter wereld, heeft lezen een belangrijke rol in de mate van hun succes gespeeld.

vrouw met een boek over de voordelen van het lezen van boeken

De belangrijkste voordelen van boeken lezen op een rij

Boeken lezen is van essentieel belang omdat deze activiteit zowel je brein als je geest kan ontwikkelen. Daarnaast kun je bij wijze van spreken een eindeloze stroom aan kennis en informatie tot je nemen, terwijl je brein gezond en actief blijft functioneren.

Boeken kunnen daarnaast allerlei soorten aan bronnen en informatie bevatten, die je bijvoorbeeld nergens anders kunt leren. Daarom kunnen boeken dus ook de meest complexe verhalen bewaren, zonder dat deze verhalen na verloop van tijd vergeten en verloren raken.

Sapiens van Harrari boek cover beige
2. Sapiens , Yuval Noah Harrari
Book Cover van 1984 george orwell
3. 1984 , by George Orwell
Dark Blue cover of the Great Gatsby
4. The Great Gatsby, Scott F. Fitzgerald
green and red shantaram book cover
5. Shantaram, Gregory David Roberts

pride and prejudice boek van jane austen
6. Pride & Prejudice, Jane Austen

Een boek kan je helpen om bepaalde zaken beter te begrijpen, zodat je deze vervolgens kunt herhalen en navertellen. In het verleden was het lezen van boeken jarenlang de enige vorm van persoonlijk vermaak. Toen bestonden er namelijk nog geen tv’s, smartphones en computers.

Desondanks zitten veel mensen tegenwoordig liever op de Ipad, of kijken een serie op Netflix. Het lezen van een goed boek blijft hierdoor steeds vaker uit, terwijl hieraan juist zo’n positieve voordelen zijn verbonden. Aangezien de meeste voordelen van boeken lezen niet voor iedereen bekend zijn, staan deze hieronder kort op een rijtje! Je kunt de Ipad of een e-reader natuurlijk ook gebruiken om te lezen.

Boeken lezen stimuleert hersenen

Het lezen van boeken zorgt ervoor dat de hersenen actief en betrokken blijven. Denk bijvoorbeeld aan het begrijpen van verschillende woorden, karakters en bepaalde fragmenten in een boek. Op termijn heeft dit een positief effect op het behouden en verbeteren van je geheugen.

Het herhalen van deze activiteit heeft uiteindelijk een positief effect op je kortetermijngeheugen. Elke nieuwe herinnering creëert namelijk nieuwe verbindingen in je hersenen en versterkt daarnaast ook direct de bestaande verbindingen.

Vergroot je woordenschat

Mensen die veel boeken lezen die creëren na verloop van tijd een enorme woordenschat. Je leert namelijk steeds meer nieuwe woorden kennen door bijvoorbeeld elke dag even kort in de boeken te duiken.

Bovendien zorgt dit ervoor dat mensen die veel lezen, zich vaak ook beter dan gemiddeld kunnen verwoorden. Tijdens een gesprek of discussie komt dit natuurlijk goed van pas, omdat deze mensen hun persoonlijke standpunten, meningen en gedachtes ontzettend duidelijk en gestructureerd naar hun gesprekspartners kunnen overbrengen.

Zorgt voor succesvolle carrières

Een breed vocabulaire leidt hierdoor ook sneller tot een succesvolle carrière. Enthousiaste lezers hebben door de jaren heen namelijk veel kennis van allerlei verschillende thema’s en onderwerpen opgebouwd. Boeken lezen schijnt hiermee een positieve invloed te hebben op het verloop van je carrière.

Bijvoorbeeld tijdens (sollicitatie)gesprekken biedt dit vaak verrassende perspectieven. De brede kennis van deze mensen zorgt er namelijk voor dat ze makkelijker ‘out of the box’ denken en hierdoor onverwachts uit de hoek kunnen komen. Laat dit nu net datgene zijn, waar veel werkgevers tegenwoordig naar op zoek zijn.

Boeken lezen vermindert stress

Het lezen van boeken vermindert stress. Mensen die slechts zes minuten per dag hieraan besteden kunnen hun huidige stressniveaus drastisch verminderen. Het lezen van een goede roman heeft zelfs meer effect dan een rondje wandelen, of ontspannende muziek luisteren.

Volgens de wetenschap is dit te danken aan het feit dat lezers zich moeten concentreren en tegelijkertijd in een andere wereld worden ondergedompeld. Dit vermindert onder anderen de spanning in je spieren en zorgt ervoor dat je hartslag afneemt. Zie hiervoor ook dit artikel in de Libelle

Verbeterd concentratievermogen

Op z’n tijd een interessant boek lezen en vervolgens over de context van het verhaal nadenken, kan het concentratievermogen na verloop van tijd behoorlijk verbeteren. Hierdoor kun je langer en met meer concentratie bepaalde theoretische teksten lezen.

Daarnaast kun je dankzij een verbeterd concentratievermogen bijvoorbeeld ook een stuk efficiënter complexe taken en opdrachten uitvoeren. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kan dit een positieve verandering in je woon en werkomgeving met zich meebrengen.

Het trainen van je concentratie helpt je natuurlijk ook bij het lezen van boeken met een ingewikkelde verhaallijn. Uiteindelijk kun je je brein precies zo trainen dat je snel tussen geconcentreerd en minder geconcentreerd lezen kunt switchen.

Helpt bij depressieve klachten

Mensen die zich depressief voelen of depressieve klachten ondervinden, die zouden misschien wat meer de boeken in moeten duiken. Met name de zelfhulpboeken kunnen allerlei depressieve gebeurtenissen helpen verlichten en voorkomen. Vergelijkbaar met het verlagen van je stressniveau, stimuleert het lezen van boeken ook het deel van de hersenen dat zich met depressie bezighoudt.

Het gevoel van geluk dat hierbij vrijkomt kan je humeur behoorlijk opvrolijken en je dag een positieve wending geven. Boeken lezen is natuurlijk geen definitieve oplossing voor ernstige vormen van depressie. Desondanks kunnen sommige boeken een verlichtende uitwerking hebben op de mentale gesteldheid van de lezer.

Gevoel van ontspanning

Op het moment dat je bezig bent met het lezen van een boek, dan gebruiken je hersenen allerlei cognitieve functies om de reeks woorden om te zetten in een lopend verhaal. In vergelijking met een activiteit zoals televisie kijken, is je brein bij het lezen van een boek nog behoorlijk actief.

Je zit namelijk niet alleen passief voor je uit te staren, maar je bent actief bezig met het interpreteren van een tekst. Wil je brein zich kunnen ontspannen, dan moet je hiervoor iets doen, wat vooral niet te simpel is. Bij een spannend boek met een ingewikkelde verhaallijn en meerdere hoofdpersonages, zul je als lezer vaak zelf aan de slag moeten gaan om de rode draad uit het verhaal op te pakken.

Boeken lezen verbetert slaapkwaliteit

Afsluitend in dit rijtje met voordelen, kan het lezen van boeken je slaap verbeteren. Je zult niet direct sneller in slaap vallen, maar het heeft doorgaans ​​wel een positief effect op je slaappatroon en algehele nachtrust.

Daarom zijn de meeste boekgenres (uitgezonderd van horror en griezelverhalen) ideaal om voordat je naar bed gaat alvast tot rust te komen. Stel dat je bijvoorbeeld een drukke dag hebt gehad, dan is het lezen van een goed boek een prima manier om af te schakelen.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email