Foto van Harry Mulisch in Zwart Colbert

Harry Mulisch Boeken; Info & Achtergrond

Info & Achtergrond

Harry Mulisch Boeken

Harry Mulisch, voluit Harry Kurt Victor Mulisch, is misschien wel de bekendste schrijver van Nederland. Als Nederlandse auteur heeft Harry Mulisch veel boeken geschreven met thema’s als de Tweede Wereldoorlog en de Griekse mythologie.

Samen met Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoort Mulisch tot de grote drie naoorlogse schrijvers van de Nederlandse literatuur. Hij schreef onder andere romans, toneelstukken, dichtbundels en biografieën.

Daarnaast mocht Mulisch alle literaire prijzen die we hier in Nederland kennen in ontvangst nemen! In dit artikel lees je kort samengevat wie hij was, en welke bekende werken hij tijdens zijn carrière heeft geschreven.

Harry Mulisch
Harry Mulisch
Ontdekking van de hemel zwarte cover

Wie was Harry Mulisch?

Mulisch werd geboren op 29 juli 1927 in Haarlem. De ouders van Harry waren ingeburgerde vluchtelingen waarvan het huwelijk niet goed was.

Een paar jaar na de geboorte van Mulisch gingen zij dan ook uit elkaar. Zijn moeder emigreerde naar Amerika en Harry bleef achter bij zijn vader in Haarlem samen met huishoudster Frieda. Deze vrouw bleek later erg belangrijk te zijn voor Harry Mulisch en de boeken die hij zou gaan schrijven.

Harry Mulisch in het heden en verleden

Veel familieleden waaronder de oma en overgrootmoeder overleden tijdens de oorlog in concentratiekampen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vader van Harry als medewerker naar de gevangenis gestuurd. Al deze vroege oorlogservaringen stelden Mulisch in staat te schrijven over verdeelde loyaliteit.

In de jaren ’50 verhuisde Mulisch naar Amsterdam waarin hij zich omringde door andere schrijvers en zichzelf mengde in maatschappelijke kwesties. Dit resulteerde regelmatig tot ergernissen bij het grote publiek, omdat Mulisch zichzelf vaak zat neerzetten als een uitgesproken, zelfverzekerde en soms zelf arrogante schrijver.

Deze houding nam hij ook aan bij veel van zijn grote literaire onderscheidingen die Harry Mulisch voor zijn boeken in ontvangst mocht nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de P.C. Hooft-prijs en de Grote Prijs der Nederlandse letteren.

Harry Mulisch overleed op 30 oktober in het jaar 2010 en ligt begraven in Amsterdam.

Verfilming van een van de Harry Mulisch Boeken de Aanslag

Bekende boeken van Mulisch

Als schrijver heeft Harry Mulisch met zijn boeken en andere werken behoorlijk wat literaire prijzen gewonnen. In 1959 schreef Harry zijn eerste roman die over de vernietiging van de Tweede Wereldoorlog ging.

Echter blijft één van zijn meest populaire romans ‘De Aanslag‘ waarin een moord wordt gepleegd op de NSB’er Fake Ploeg tijdens de Duitse bezetting. Het tragische gevolg van deze gebeurtenis, waarin nogal wat executies plaatsvinden, heeft een enorme impact op het leven van de hoofdpersonage van de oorlogsroman.

Voor de echte kenners is dit niks nieuws, aangezien veel andere boeken van Harry Mulisch wel vaker gaan over de effecten van oorlogen op de mens. Omdat Harry Mulisch het ongepast vond om boeken te schrijven tijdens de oorlog zelf. Besloot hij in 1975 weer verder te gaan met schrijven van romans met de oorlog regelmatig als hoofdthema.

Een van de bekendste boeken geschreven door Mulisch

Al zijn grote werken nemen lezers op de een of andere manier mee, in een periode van oorlog en geweld. Dit is kenmerkend voor veel boeken van Mulisch, maar vertelt echter weinig over de magische en fantasierijke kant waar hij als schrijver in zijn verhalen vaak over schreef.

Misschien wel het allerbeste werk van Mulisch, wat deze magische kant overigens het beste belicht, is ‘De ontdekking van de hemel‘. Deze roman omvat eigenlijk alle thema’s uit de werken van Mulisch in 65 hoofdstukken. Het boek ontving verschillende nominaties en publieksprijzen en werd verfilmd onder de regie van Jeroen Krabbé. De Ontdekking van de Hemel film is, zoals vaker het geval is, iets minder goed bekritiseerd dan het boek.

Bovendien werd ‘De ontdekking van de hemel; door de lezers van NRC Handelsblad in 2007 verklaard tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden. Met zijn boeken heeft Mulisch ook regelmatig onze top 20 algemene boeken en romans gehaald.

Citaten van Harry Mulisch

Hieronder volgen nog een aantal belangrijke citaten die veelal gehaald zijn uit bekende boeken van Harry Mulisch.

Alleen dieren en kinderen zijn mooi, omdat ze niet wéten dat ze mooi zijn.

Het wijst erop dat je geen échte zorgen hebt, als je je zorgen over je leeftijd maakt.

Een filosoof die verwonderd onderzoekt hoe de kosmos in elkaar zit, doet me altijd denken aan een lamp die zich verbaasd afvraagt hoe het komt dat de kamer zo mooi verlicht is.

Veelgestelde Vragen over Harry Mulisch

Waar is Harry Mulisch geboren?

Mulisch werd geboren in Haarlem. Hier groeide hij ook op. Dit is tevens het toneel voor zijn boek; de aanslag

Wat is Mulisch' Populairste boek?

Dit is lange tijd de aanslag geweest. Na de verfilming van de ontdekking van de hemel heeft laatstgenoemde de troon echter veroverd. Discovery of Heaven is met name internationaal een zeer goed verkocht boek.

Andere schrijvers

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email