Portret van Herman Koch

Herman Koch Boeken & Achtergrond

Boeken & Achtergrond

Het succes van de boeken van Herman Koch vertelt genoeg over de talenten van deze Nederlandse schrijver, die daarnaast ook gewoon radio en televisie heeft gemaakt. In dit artikel vind je uitleg over twee bekende Herman Koch boeken.

Zo krijg je meer te weten over twee bekende titels namelijk Zomerhuis met zwembad en Het diner. Uiteraard passeert het bekende tv-programma Jiskefet van Herman Koch ook nog even de revue.

Wie is Herman Koch?

Eenvoudiger Leven Hardcover van Mark Verhees

Herman Koch werd geboren op 5 september 1953 in Arnhem. Inmiddels is hij schrijver, acteur en televisie- en radiomaker. Herman groeide op in Amsterdam-Zuid, de plek waar hij met zijn ouders naartoe verhuisde toen hij twee jour oud was. De middelbare schoolcarrière van Herman verliep niet geheel vlekkeloos. Zo werd hij wegens wangedrag van het Montessori Lyceum verwijderd.

In de jaren 80 schrijft Herman Koch weinig boeken, maar eerder sketches en parodieën voor de radio. Wel schreef hij in 1989 zijn eerste roman genaamd Red ons, Maria Montanelli. Verder is de landelijke bekendheid van Herman Koch mede dankzij het televisieprogramma Jiskefet behoorlijk gestegen.

Herman was namelijk één van de drie leden van Jiskefet, wat destijds overigens een populaire tv-show was van de VPRO. Als auteur breekt Koch uiteindelijk door met zijn titel Het diner (2009). Hiervan zijn wereldwijd inmiddels ruim twee miljoen exemplaren verkocht. In 2013 haalde de Amerikaanse vertaling van deze roman zelfs de hoogste positie op de bestsellerslijst van alle Nederlandse schrijvers ooit.

Zomerhuis met Zwembad

Herman Koch Boeken

De titel Zomerhuis met zwembad is één van de meest spannende boeken van Herman Koch. Het verhaalt gaat over Marc Schlosser die als huisarts een medische fout heeft begaan. Dankzij een foute behandeling komt een patiënt van hem genaamd Ralph te overlijden. Hiervoor moet de huisarts uiteindelijk voor de Medische Tuchtraad verschijnen.

De roman begint wanneer Marc Schlosser met zijn gezin op vakantie vertrekt. Hier loopt hij het gezin van een van zijn patiënten genaamd Ralph Meier tegen het lijf. Samen besluiten de twee gezinnen om de rest van de vakantie in de vakantiewoning van Ralph te verblijven. Enkele dagen van lekker eten, plezier en ontspanning verstrijken totdat een dochter van Marc wordt verkracht op het strand. Marc verdenkt Ralph van het voorval terwijl deze blijft ontkennen iets hiermee te maken te hebben.

Na terugkomst van vakantie wil Ralph een verwonding aan zijn bovenbeen laten controleren. Marc ziet de ernst van de wond, maar besluit ter behandeling slechts medicatie voor te schrijven. Enkele maanden later wordt Ralph ernstig ziek en sterft hij aan de gevolgen van een dodelijke ziekte veroorzaakt door zijn verwonding. Vlak voor zijn dood vertelt Ralph dat de dochter van Marc met een man had afgesproken op het strand en dat hij degene was die haar destijds heeft verkracht.

Verfilmd Boek; Het Diner

Herman Koch Boeken

Het boek Het diner is gebaseerd op de moord van een dakloze vrouw uit Barcelona. Sommige boeken van Herman Koch vertellen namelijk geen fictie, maar realiteit. In december 2005 werd de vrouw genaamd María del Rosario Endrinal Petit door drie jonge mannen mishandeld en daarna in brand gestoken. De zwerfster lag namelijk in een pinhokje te slapen, waar de drie jongens wilde pinnen en dat was op dat moment genoeg aanleiding om haar te vermoorden.

Deze onmenselijke mishandeling werd destijds vastgelegd door de beveiligingscamera’s van de bank en de schokkende beelden hiervan waren op de landelijke televisie in Spanje te zien. De opnames staan nog altijd op YouTube en van de drie jongens die werden gepakt werden er twee veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf. De derde was eerder al veroordeeld tot acht jaar celstraf.

Naast deze verhaallijn loopt er ook een tweede verhaallijn door het boek, namelijk de verhaallijn van de ouders van de drie jongens. Een vader bekleedt zelfs de rol van Spaanse premierskandidaat. Het diner won in 2009 de NS publieksprijs.

Debiteuren Crediteuren Herman Koch als Jos
Herman Koch als Jos in Debiteuren Crediteuren van Jiskefet

Herman Koch in Jiskefet

Misschien wel een van de meest humoristische en vaak ook absurdistisch-satirische series van de VPRO, uitgezonden in de jaren 1990 tot 2005. Het Friese woord jiskefet betekent in de meest letterlijke zin van het woord vuilnisemmer. Deze blog eindigt dus niet met één van de boeken van Herman Koch, maar wel met een tv-programma.

De serie is overigens niet alleen gemaakt door Herman Koch, want ook Kees Prins en Michiel Romeyn behoorde destijds tot het opmerkelijke drietal. De tv-show bevatten vooral veel sketches en improvisatie, waarin onder anderen Marjan Luif een belangrijke, maar vrij korte rol speelde. Zij was namelijk de medebedenker van het programma, maar hield het vrij snel weer voor gezien.

Op 18 november 2005 kwam er na vijftien jaar een einde aan Jiskefet. Echter werden enkele comebacks niet geheel uitgesloten. Zo waren de acteurs in april 2010 zelfs nog zes avonden in de Heineken Music Hall te bewonderen. Ook in april 2011 kwamen ze terug naar de Heineken Music Hall bijgestaan door Loes Haverkort en Marie Prins.

De meeste afleveringen van Jiskefet bestonden uit een aantal losse sketches. Daarnaast zijn er regelmatig seizoenen gemaakt met alleen maar op zichzelf staande onderwerpen. Inmiddels is de serie al een tijdje niet meer op tv, maar dat heeft de makers niet weerhouden om door te gaan op het internet. Zo wordt er op deze website hard gewerkt om de archieven van Jiskefet uit te pluizen.

Andere Populaire Schrijvers

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email