Jane Austen Boeken behoren tot de beste klassiekers

Hoe Jane Austen Boeken Immens populair zijn geworden

Hoe Jane Austen Boeken immens populair zijn geworden

Beste Jane Austen Boeken

Jane Austen was een Engelse romanschrijfster. De Jane Austen boeken staan vooral in het teken van een flinke dosis humor, sociale waarnemingen en bevatten levenslessen voor veel vrouwen uit de 19de eeuw. Deze levenslessen zijn vandaag de dag wellicht wat minder toepasbaar. Ze bieden des te meer een kijkje in het verleden.

In deze blog vind je meer info over onder andere de levensloop van Jane Austen, haar meest populaire titels en bekende verfilmingen van haar werk.

Bekendste Boek Pride & Prejudice

Pride and Prejudice is waarschijnlijk het bekendste boek geschreven door Jane Austen. Het boek is ook meerdere malen verfilmd. De meest recente verfilming stamt uit 2005 en heeft Keira Knightley (Pirates of the Caribbean) in de hoofdrol.

Levensloop van Jane Austen

Jane Austen werd geboren op 16 december 1775 in Steventon, een klein Engels dorpje gelegen in Hampshire. Jane groeide op in een hecht gezin en was één van acht kinderen. Als tiener kwam ze vrij snel in aanraking met het schrijven van romans.

In het jaar 1801 verhuisde Jane samen met het gezin naar Bath. Hier woonde ze tot na de dood van haar vader. In 1805 verhuisden Jane nog een paar keer om vervolgens samen met haar moeder en zus Cassandra in Chawton te gaan wonen.

Het dorpje in de buurt van het Engelse Steventon staat tot op vandaag de dag bekend vanwege het huis, waar Jane, haar moeder en haar zus de laatste jaren van hun leven hebben gewoond. Het relatief bescheiden gebouw gelegen aan de Winchester Road is tegenwoordig een museum.

De broer van Jane genaamd Henry hielp haar met het vinden van een geschikte uitgever voor haar eerste roman ‘Sense and Sensibility‘. Deze werd uiteindelijk pas in 1811 gepubliceerd. Haar tweede roman ‘Pride and Prejudice’ was overduidelijk het ‘lievelingskindje’ van Jane Austen.

Foto van Jane Austen Boeken Museum
Jane Austens huis is tegenwoordig een museum

Dankzij het meeslepende verhaal van deze roman kreeg Jane dan ook onwijs positieve feedback. De titel ‘Mansfield Park‘ werd gepubliceerd in 1814, en ‘Emma’ schreef Jane in 1816. Een interessant detail van de roman ‘Emma‘ is dat deze werd opgedragen aan prins-regent, een grote fan van haar boeken.

In 1816 kampte de schrijfster met een slechte gezondheid. Dit was naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van de ziekte van Addison. Jane keerde destijds terug naar Winchester om zich hier te laten behandelen.

Winchester werd hiermee ook haar laatste rustplek, waar Jane Austen op 18 juli 1817 overleed. Na haar dood werden nog twee boeken gepubliceerd. Dit waren de titels ‘Northanger Abbey‘ en ‘Persuasion‘.

Liefhebbers van Jane Austen Boeken vinden deze boeken ook goed

Gullivers Travels Paperback
Gullivers Travels
Dark Green Paperback Wuthering Heights
Wuthering Heights
Hardcover Jane Eyre
Jane Eyre

Meest populaire Jane Austen boeken

Hieronder staan een aantal van de meest populaire boeken van Jane Austen kort omschreven. Wanneer je deze boeken leuk vindt, kunnen we ook de boeken van Lucinda Riley ten zeerste aanbevelen. Een ander land en een compleet andere tijd, maar toch wel de nodige raakvlakken. Ook in de Literatuurboeken Top 10 zal je met regelmaat een boek aantreffen dat te vergelijken is met de boeken van Jane Austen.

Emma

Deze roman gaat over een dame genaamd Emma Woodhouse. Zij ziet zichzelf als een soort matchmaker en besluit zich in de loop van het verhaal te bemoeien met het liefdesleven van haar vriendin Harriet.

Emma is sterk overtuigd dat haar vriendin de perfecte match is voor ene heer Elton. Een roman waar diverse verhaallijnen zich steeds opnieuw kruisen. Dit leidt uiteindelijk tot een ingewikkeld verhaal vol liefde en romantiek.

Klik hier om ‘Emma‘ te kopen of klik op de afbeelding hiernaast.

jane austen boeken
jane austen boeken

Persuasion

Haar roman ‘Persuasion’ is een romantisch verhaal met zowel spijt als nostalgie. Het verhaal is niet zo duister als de roman ‘Mansfield Park‘ omdat de gebeurtenissen eindigen met een romantische liefdesbrief waardoor eigenlijk alles weer goed komt.

Opvallend is dat deze roman slechts weinig humor bevat. Dit is normaal toch wel een element waar het werk van Jane Austen zo bekend omstaat. Persuasion wordt hiermee dus eerder een doordachte roman van een schrijfster op het hoogtepunt van haar krachten.

Het boek is geschreven in een totaal andere fase dan de rest van het werk van Austen. Desondanks is ‘Persuasion‘ een prachtige titel waar menig boekencriticus ook in dit moderne tijdperk over te spreken is.

Sanditon

De laatste roman van Jane Austen is na haar dood pas voltooid. Het verhaal gaat over Charlotte Heywood die plotseling in een spraakmakende badplaats genaamd ‘Sanditon‘ belandt.

Charlotte komt van oorsprong uit een landelijk gelegen stadje en ontmoet tijdens haar verblijf een aantal opmerkelijke personen, waaronder de knappe man Sidney Parker.

jane austen boeken

Jane Austen films

Er bestaan inmiddels behoorlijk wat verfilming van alle Jane Austen romans. Hieronder vind je wat succesvolle titels waarvan sommige films zelfs meerdere keren zijn verfilmd.

Mansfield Park (1841)

Het verhaal gaat over Fanny Price, zij komt uit een vrij simpele familie maar groeit op tussen allemaal rijke familieleden. Haar familie zorgt niet bepaald goed voor Fanny en ze wordt continu herinnerd aan haar verleden. De enige persoon uit het hele verhaal die wel aardig is voor Fanny is haar neef Edmund.

In totaal is de roman ‘Mansfield Park’ drie keer verfilmd. In het jaar 1983 kwam er een serie op tv die bestond uit 6 afleveringen. Daarna volgde in 1999 een film met in de hoofdrol Jonny Lee Miller en Frances O’Conner. In 2007 werd er nog een film uitgebracht met in de hoofdrol acteur Billie Piper.

jane austen boeken
jane austen boeken

Northanger Abbey (1818)

Deze film heeft in de hoofdrol Catherine, ze is 17 jaar en behoorlijk naïef. Ook deelt ze samen met haar vriendin Isabella een passie voor oude kastelen en romantische verhalen. In het plaatsje ‘Bath’ raakt Catherine in de ban van Isabella’s broer Johns kwajongensstreken.

Northanger Abbey werd uiteindelijk slechts twee keer verfilmd. In 1987 werd een serie uitgebracht die bestond uit drie opeenvolgende seizoenen. In 2007 kwam er nog een verfilming uit van het boek met actrice Felicity Jones in de hoofdrol.

Sense and Sensibility (1811)

Een bekende roman van Jane Austen is en blijft ‘Sense and Sensibility. Het verhaal gaat over Elinor Dashwood, die na het overlijden van haar vader samen met haar moeder en zusjes het landgoed waar ze wonen moet verlaten.

De reden hiervoor is dat geen enkele dame getrouwd is en er dus niemand is die het landgoed kan erven. Het lukt de dames uiteindelijk om ergens anders een leven op te bouwen en de zusjes krijgen al vrij snel gevoelens voor mannen die ze daar ontmoeten.

In totaal werd deze roman vier keer verfilmd. De eerste film kwam uit in 1971. Vervolgens werd van het boek een tv-serie gemaakt welke bestond uit vier afleveringen. Tien jaar later werd er nog een andere tv-serie gemaakt van het verhaal, deze serie bestond uit 7 afleveringen.

jane austen boeken

De meest bekende verfilming van de roman werd uitgebracht in 1995. In die film speelde bekende acteurs waaronder Kate Winslet, Emma Thompson en Hugh Grant een hoofdrol. De film won uiteindelijk ook een Oscar.

Een aantal van onze andere favoriete Schrijfsters

Veelgestelde Vragen over Jane Austen

Waar is Jane Austen geboren?

Jane Austen is geboren in Stenventon, Hampshire in het Zuid Oosten van Engeland in het jaar 1777. Ze stierf in 1817.

Wat is Jane Austens Populairste Boek?

Op nummer 1 populairste boeken staat toch zeker Pride and Prejudice. Emma is een goede nummer 2.

Welke Boeken van Jane Austen zijn verfilmd?

De boeken die zijn verfilmd zijn; Pride and Prejudice, Sense and Sensibility, Northanger Abbey en Mansfield Park.

Andere populaire schrijvers

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email