Lezen en voorlezen van kinderen

Veel kinderen worden ook voorgelezen voor het slapen gaan, dit omdat het een ontspannen bezigheid is. Veel kinderen kijken hier ook dan iedere dag weer naar uit. Op latere leeftijd gaan kinderen zelf boeken lezen. Toch blijven kinderen het ook heerlijk vinden om voorgelezen te worden, ook op latere leeftijd. Wanneer begin je nou met het voorlezen van kinderen?

Voorlezen van kinderen kan vroeg beginnen

Lezen en Voorlezen van Kinderen is Goed

Het lezen van boeken of het voorlezen van boeken is erg goed voor de ontwikkeling van kinderen. Door het voorlezen van een boek ontwikkelen kinderen op een ontspannen manier de taalvaardigheid en leren ze zich te concentreren. Wat veel mensen niet weten, is dat het goed is, om al te beginnen met voorlezen als de baby’s drie en vier maanden oud zijn. Uiteraard bedoelen we dan niet het voorlezen van hele verhalen. Eerder samen met je baby plaatjes bekijken en benoemen wat het is. Op deze manier leggen veel baby’s een link tussen woorden en plaatjes en wordt er een begin gemaakt aan de taalvaardigheid. Als baby’s ongeveer negen maanden oud zijn, is het aan te raden om te beginnen met het voorlezen van kleine verhalen of voorleesboeken.

Als kinderen beginnen met praten, is het aan te raden om ook regelmatig met ze over de verhalen proberen te praten. Door het praten hierover leren kinderen voor nieuwe woorden en het maken van zinnen.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die regelmatig worden voorgelezen beter in taal zijn dan kinderen die bijna nooit, dan wel nooit worden voorgelezen.

Het is dus een aanrader, om al op jonge leeftijd te beginnen met het voorlezen van boeken.

Wanneer je zeker wil zijn van een leuk voorleesboek voor uw kind, klik dan op deze link. Wanneer uw kind ouder is dan zes jaar, is het een goed moment om zelf te beginnen met lezen. Voor een goed boek uit de actuele top 10 om zelf te lezen, klit u hier.