Beste Boeken

Beste detective boeken

De beste detective boeken, dat zijn boeken die je niet neer wilt leggen, boeken die je leest van onder je deken of het puntje van je stoel en boeken met een twist waar je je nog dagen over blijft verwonderen. Het is niet vreemd dat detective boeken voor volwassenen en voor kinderen als warme broodjes over de toonbank gaan bij boekenwinkels en webshops.

Het is een genre dat al jaren populair is onder lezers van allerlei leeftijden en achtergronden. Hier lees je meer over de beste detective boeken voor de jeugd, de beste Engelse detective boeken, de beste schrijvers uit dit genre en vind je de huidige detective boeken top 10 waar je je in vast kunt bijten.

Boeken top 10 detective

Hieronder zie je de 10 populairste detectives van dit moment.


Beste detectives 2021

Deze top 10 detective boeken is een ideaal startpunt als je op zoek bent naar spannend leesvoer dat momenteel populair is. Maar deze lijst verandert continu. Wat nu populair is, is dat in een paar maand misschien wel helemaal niet meer.

Nieuwe detectives boeken dringen door in de top 10 en dat betekent dat andere boeken plaats moeten maken. Dat maakt ze niet minder goed, minder spannend en minder spectaculair. Deze vijf beste detective boeken van 2021 zijn ook zeker het aanschaffen waard.

1. Doggerland 3, Tussen de duivel en de zee – Maria Adolfsson

Tussen de duivel en de zee is deel 3 van de Doggerland detective boeken serie van Maria Adolfsson. Het omschrijft een vermoeide detective, twee schijnbaar gerelateerde moorden en een superster die in het midden van de nacht verdwijnt.

2. Vanuit het duister- Eva Björg Ægisdóttir

In Scandinavië worden veel goede detective boeken geschreven en Eva Björg Ægisdóttir is IJslandse. In Vanuit het duister lezen we over hoe een rechercheur probeert een moord op te lossen, maar tijdens haar werk allerlei duistere geheimen over het slachtoffer en de gemeenschap naar boven brengt.

3. De Russische connectie – Gerrit Barendrecht

Gerrit Barendrecht is een Nederlandse schrijver en in De Russische connectie brengt hij – net als in de voorloper De Parijse connectie – de Nederlandse geschiedenis tot leven. Dit boek is een detective die zich afspeelt in het Amsterdam van 1889 waar een gevaarlijk Russisch complot voorkomen moet worden.

4. Als de koning sterft – Elina Backman

Backman is een Finse schrijfster die in Als de koning sterft schrijft over een verslaggever die, omdat ze zich verveelt, een onopgeloste moordzaak gaat onderzoeken. Het speelt zich af in Finland en omschrijft twee moordzaken die 30 jaar uit elkaar liggen, maar wel erg veel op elkaar lijken.

5. Spiegelbeeld – David Baldacci

David Baldacci is een bekende schrijver in dit genre en heeft al een aantal goede detective boeken voor volwassenen uitgebracht. In Spiegelbeeld leert een FBI-agent dat haar tweelingzus, die op zesjarige leeftijd ontvoerd is, mogelijk nog leeft. De waarheid is iets wat sommigen liever geheim houden.

Beste detectives ooit

Vind je de beste huidige boeken in onze boeken top 10 detectives, deze worden al honderden jaren uitgebracht. Er bestaan een aantal echte klassiekers die tijdloos zijn en die lezers wereldwijd nog altijd weten te boeien. Hier lees je per categorie over de beste detectives ooit.

De beste 5 Engelse detective boeken

Ook in Groot-Brittannië weten ze als geen ander hoe ze goede detective boeken moeten schrijven. Daarbij is dit een land waar detectives ook op televisie erg populair zijn en waar we in Nederland ook flink van smullen. Dit zijn de 5 beste Engelse detective boeken ooit:

1. Nine Elms – Robert Bryndza

Nine Elms is het eerste boek uit een veelbelovende detective serie boeken van Robert Bryndza. Het omschrijft een jonge detective wiens grote overwinning (ze heeft de notoire Nine Elms seriemoordenaar opgepakt) een nachtmerrie wordt.

2. Murder on the Orient Express – Agatha Christie

Agatha Christie is misschien wel de meest bekende misdaadschrijver uit het Verenigd Koninkrijk. Murder on the Orient Express wordt algemeen gezien als haar bekendste boek over detective Hercule Poirot.

3. Een verborgen waarheid – Ann Cleeves

In Een verborgen waarheid vertelt Ann Cleeves over twee soortgelijke moorden in het schitterende Northumberland in Noord-Engeland. Zowel de hoofdpersonen in het boek als het landschap komen door haar schrijfstijl volledig tot leven.

4. Vaarwel muziek – Ian Rankin

Ian Rankin is theoretisch geen Engelse schrijver, maar deze Schot hoort zeker in dit lijstje thuis. Vaarwel muziek is boek nummer zeventien uit de Rebus detective boeken series waar Rankin zo bekend om is. Als een jonge Rus dood wordt gevonden is dit het begin van een verhaal over corruptie en macht.

5. The woman in blue – Elly Graffiths

The woman in blue van Elly Griffiths beschrijft hoe een forensisch archeoloog uit Norfolk bij een moordzaak betrokken wordt waarbij verscheidene geloofsovertuigingen met elkaar botsen. Toch moet de moordenaar zo snel mogelijk gevangen worden, voordat deze weer toeslaat.

De beste 5 detective boeken voor de jeugd

Er worden ook een groot aantal goede detective boeken voor jeugd en jonge lezers geschreven. Dit is immers een genre dat iedereen kan blijven boeien, ongeacht de leeftijd. Als een kinderboek is de detective ideaal, want ze omschrijven avontuur, spanning en intriges. Wil je je kinderen motiveren om meer te lezen, dan is een kinderboek detective de manier om dat te doen. Hier omschrijven we de 5 beste detective boeken voor de jeugd.

  • Spekkie en Sproet en de verborgen code is een spannend detective boek voor kinderen van 7 jaar en ouder. Twee jonge speurders ontdekken een oud fotoboek dat ook een briefje met een geheimzinnige boodschap bevat. Een echte aanrader voor wie van detective boeken series houdt.
  • Voor kinderen van 9 jaar en ouder is er Sleutels van Annemarie Jongbloed. Jonge lezers zitten op het puntje van hun stoel als drie vrienden een mysterieuze sleutel vinden en een aantal misdrijven op proberen te lossen.
  • In Dit mag niemand weten van Martine Kamphuis worden vier jongeren met elkaar in verbinding gebracht. Terwijl de lezer meer leert over deze vier jongeren, wordt ook de moord op een man verder uitgepluisd. Voor lezers van 12 jaar en ouder.
  • Voor de oudere lezers, van 14+ jaar is Room Service van Maren Stoffels een van de meest bloedstollende detective kinderboeken. Het is zo aantrekkelijk omdat het vier normale en herkenbare vrienden omschrijft die een groot geheim proberen te bewaren.

5 populaire schrijvers van de beste detective boeken ooit

Detectives en detective boeken series worden al vele eeuwen uitgebracht. Er zijn een aantal schrijvers die als de echte meesters van dit genre omschreven kunnen worden. In plaats van op zoek gaan naar de beste detective boeken, kun je natuurlijk ook een goede schrijver uitkiezen en daar de boeken van lezen. Vaak hebben deze hele detective series boeken geschreven, waar je jaren zoet mee bent. Er zijn een groot aantal populaire detectiveschrijvers, waarvan vijf hier verder worden uitgelicht.

1. Agatha Christie

Ook al is Agatha Christie al bijna 50 jaar geleden overleden, ze wordt nog steeds gezien als een van de beste detectives boeken schrijvers aller tijden en is volgens het Guinness Book of World Record de best verkocht fictie schrijver ooit. De verhalen over Hercule Poirot worden regelmatig op de televisie getoond en deze serie bevat in totaal 41 delen die niet alleen je boekenkast vullen, maar ook je hart stelen.

2. Dan Brown

Dan Brown is de bekende schrijver van boeken zoals De Da Vinci Code en Engelen en demonen. Hij heeft verscheiden thrillers geschreven waaronder de Robert Langdon novels waarin de hoofdpersoon vaak binnen 24 uur een mysterie moet oplossen. Zijn boeken zitten boordevol mystiek, symboliek en bloedstollende races tegen de tijd.

3. Jo Nesbø

Voor liefhebbers van de beste Scandinavische detective boeken is Jo Nesbø een aanrader. De meest bekende boeken van deze schrijver uit Noorwegen vertellen over de gebeurtenissen en moordzaken in het leven van rechercheur van Harry Hole. Maar ook de Doctor Proctor en Olav Johansen detective boeken series zijn zeer de moeite waard. Inclusief zijn on zichzelf staande werken zijn er meer dan 25 spannende boeken om uit te kiezen.

4. Arthur Conan Doyle

Voor wie graag klassieke detective boeken leest, zijn er uiteraard de boeken van Arthur Conan Doyle. Deze schrijver stierf in 1930, maar zal voor altijd herinnerd worden als de schepper van Sherlock Holmes. Er worden nog steeds series en films uitgebracht over deze superslimme en geslepen detective die soms de meest onmogelijke connecties ziet en zo mysteries op weet te lossen.

5. Ruth Rendell

Ruth Rendell is een Engelse schrijfster die vooral bekend staat om haar boeken over het bekende personage Inspector Wexford. Deze zijn ook omgezet in een televisieserie, genaamd de Ruth Rendell Mysteries. Ruth Rendell staat bekend als een fenomenale thriller en psychologische misdaadroman schrijfsters en haar oeuvre is beloond met een groot aantal literatuurprijzen.

Probeer eens iets anders dan spannende detective boeken

Uiteraard zijn goede detective boeken niet weg te leggen en kun je de rest van je leven van dit spannende genre blijven smullen. En met onze detective boeken top 10 kun je zeker wel even voort. Er worden zo veel kwalitatieve boeken gepubliceerd, dat het ook geen slecht idee is om je ook een keer een ander genre te verdiepen.

  • Fantasie boeken.
  • Bibliografieën.
  • Romans.
  • Politieke boeken.

Heb jij nog aanvullingen op onze top 10 detectives? Laat het weten via de comments.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email