Twee Top Boeken Uitgelicht

Jan Terlouw Boeken

Jan Terlouw schrijft boeken die geschikt zijn voor zowel jong als oud. Een onmisbaar talent waarmee de auteur zichzelf kwalificeert als één van de meest bekende schrijvers van Nederland.

In dit artikel vind je meer over Jan Terlouw en welke boeken hij zoal heeft geschreven. Daarnaast lees je twee korte samenvattingen van de spannende romans Oorlogswinter en Koning van Katoren.

Aanraders voor Jan Terlouw Liefhebbers; Harry Mulisch Boeken

Ontdekking van de hemel zwarte cover

Wie is schrijver Jan Terlouw?

Jan Terlouw werd geboren op 15 november 1931 in Kamperveen. Hij groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep. Hier was de vader van Jan een gereformeerde bondspredikant.

Jan Terlouw was het tweede kind van Jan Cornelis Terlouw sr. en Grietje Terlouw-Stein. De zus van Jan Terlouw was zo’n anderhalf jaar eerder geboren. In het gezin Terlouw volgde hierna nog drie kinderen, waaronder een tweeling.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Terlouw in Wezep. Deze periode heeft een grote invloed op Terlouw zijn persoonlijkheid gehad. Hij ging naar school aan het Gymnasium Celeanum in Zwolle en vervolgens in het jaar 1946 aan het Marnix College in Ede.

Nadat Jan samen met zijn familie naar Otterlo was verhuisd, begon hij in 1948 aan zijn studie wis- en natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Hier behaalde hij in het jaar 1956 zijn doctoraalexamen.

Verhalenverteller Jan

In het verleden vertelde de Nederlandse auteur het liefst elke dag een verhaal aan zijn kinderen. Dit was natuurlijk altijd een verhaal die hij volledig zelf had verzonnen. Door middel van de reactie van de kinderen wist Jan te peilen of zijn verhaal spannend genoeg was.

Hiermee kon hij uiteraard ook direct peilen of het verhaal te spannend was, en of de aandacht van zijn kinderen langdurig vastgehouden kon worden. Stel dat er een verhaal tussen zou zitten, dat zijn kinderen de volgende dag nogmaals wilde horen, dan werden deze vaak onderdeel van een reeks.

Het was uiteindelijk de vrouw van Jan Terlouw genaamd Alexandra van Hulst die zorgde dat hij de zelfverzonnen verhalen ging publiceren.

Bekende boeken van Jan Terlouw

Veel boeken van Jan Terlouw kun je haast niet meer weg denken uit de Nederlandse literatuur. Dankzij de meeslepende verhaallijnen bezorgt deze getalenteerde schrijver elke lezer een ware leeservaring.

Daarnaast zet de schrijver zijn lezers ook aan tot kritisch nadenken over thema’s waaronder geschiedenis, politiek en het milieu. De meest bekende boeken van Jan Terlouw zijn ongetwijfeld Pjotr, Oorlogswinter en Koning van Katoren.

De boeken van Jan Terlouw vallen regelmatig in de prijzen. In 1990 won hij met de titel De Kunstrijder de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Voor de boeken Oorlogswinter en Koning van Katoren ontving de schrijver in 1972 en 1973 de Gouden Griffel. Deze staan hieronder even kort toegelicht.

Oorlogswinter

De spraakmakende roman Oorlogswinter verscheen in het jaar 1972. Het is een populair jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog. De verhaallijn begint bij Michiel, een Nederlandse jongen die zichzelf tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert te redden.

Op een dag krijgt Michiel van zijn buurjongen genaamd Dirk een belangrijke brief. Dirk wil vervolgens samen met twee andere vrienden een distributiecentrum overvallen. Stel dat de geplande overval zou mislukken, dan moest Michiel zo snel mogelijk de brief aan Bertus Hardhorend geven.

De overval mislukt en Michiel besluit om de brief naar Bertus toe te brengen. Bertus blijkt door de Duitsers te zijn opgepakt en Michiel besluit om de brief te openen. Vervolgens raakt Michiel door de inhoud van de brief bij het verzet tegen de Duitsers betrokken.

Hij gaat gedurende het verhaal een Engelse piloot Jack verzorgen, die met zijn vliegtuig is neergestort en zich ergens in het bos heeft verstopt. Later verzorgt Michiel samen met zijn zuster Erica de gewonde piloot, die hier natuurlijk niets vanaf wist.

Als blijkt dat een Duitser is doodgeschoten, worden tien mannen uit het dorp gevangen genomen. Als de dader zich niet meldt, worden vijf van de tien mannen geëxecuteerd, hierbij sterft ook de vader van Michiel. Uiteindelijk wordt er een plan gemaakt om de dader op te sporen en te vermoorden. Deze opdracht voeren Michiel en zijn meester Postma, die leider van de lokale ondergrondse is, samen uit.

Koning van Katoren

Koning van Katoren is een van de vele jeugdboeken die Jan Terlouw heeft geschreven. Het verhaal gaat over zeven opdrachten die de 17-jarige jongen genaamd Stach moet uitvoeren om de nieuwe koning van het fictieve land Katoren te worden.

Nadat de koning van het land Katoren kwam te overlijden, namen zes ministers het roer over. De ministers regeerde met harde hand en de burgers konden haast niet anders dan het strenge gezag te gehoorzamen.

Na 17 jaar wilde Stach van de ministers weten hoe hij koning kon worden. De ministers wilde hier natuurlijk het liefst een stokje voor steken. Echter stond in de literatuur geschreven dat Stach zeven opdrachten zou moeten voltooien om tot koning gekroond te worden.

Stach begint met goede moed aan de opdrachten. Iedereen blijft hem op de voet volgen en de populariteit van Stach wordt steeds groter. Uiteindelijk voltooid Stach alle zeven opdrachten en wordt hij tot grote vreugde van de bevolking, gekroond tot de nieuwe koning van Katoren!

Gerelateerde Berichten aan Jan Terlouw Boeken

Veelgestelde Vragen over Jan Terlouw

Waar is Jan Terlouw geboren?

Jan terlouw is geboren op 15 november 1931 te Kamperveen en groeide op in Wezep.

Wat is Terlouws meest succesvolle boek?

Gemeten aan de hand van de meest verkochte boeken is Oorlogswinter zijn meest succesvolle roman. Deze wordt vandaag de dag nog op bijna iedere middelbare school gelezen. Tevens is dit boek verfilmd.

Misschien is dit iets voor jou!

Kunnen we je een gratis download aanbieden van Jane Austens Pride & Prejudice en Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes?