Max Havelaar samenvatting: info & aanvullende uitleg

Max Havelaar info & aanvullende uitleg

Max Havelaar Samenvatting

Het verhaal van Max Havelaar heeft in meerdere opzichten een grote invloed gehad op de Nederlandse literatuur. Deze Max Havelaar samenvatting is daarom dus ook geschreven voor iedereen, die graag wat meer te weten komt over dit bekende werk van schrijver Multatuli. Het boek zelf, kan je hier aanschaffen als hardcopy of ebook.

Multatuli

De naam ‘Multatuli’ is overigens het pseudoniem van auteur Eduard Douwes Dekker, geboren in Amsterdam, 2 maart 1820. Multa tuli betekent in het Latijn zoiets als ” veel heb ik gedragen”.

Max Havelaar Samenvatting

Andere Boeken vergelijkbaar met Max Havelaar

Wanneer je met veel interesse Max Havelaar hebt gelezen, kunnen we ook een aantal andere boeken aanbevelen. Deze boeken kunnen vergelijkbaar zijn omdat ze bijvoorbeeld een gelijke schrijfwijze hebben of een soortgelijke verhaallijn.

Max Havelaar samenvatting in het Kort

Het eerste hoofdstuk vertelt over ‘Batavus Droogstoppel’. Een makelaar in koffie, die een plan heeft om een boek te schrijven over de koffiehandel en iedereen daarmee te waarschuwen voor slechte tijden die eraan zitten te komen.

Droogstoppel ontmoet vervolgens een oude schoolkameraad genaamd Max Havelaar. Deze wordt door Droogstoppel steeds ‘Sjaalman’ genoemd, omdat hij een soort van sjaal over z’n schouders draagt.

Vervolgens neemt Sjaalman contact op met Droogstoppel en biedt hem een pak geschreven teksten aan met het verzoek financieel borg te staan, mochten de teksten ooit in een boek verschijnen.

Droogstoppel voelt hier in principe niets voor, maar ontdekt wel enkele bruikbare stukken tekst voor zijn boek. Omdat schrijven echter niet de sterkste kant is van Droogstoppel, vraagt hij zijn Duitse werknemer Ernest Stern om het verhaal te schrijven.

Max Havelaar Samenvatting

Tot grote ergernis van Droogstoppel schrijft Stern geen studie over de koffiehandel, maar een verhaal over de belevenissen van Max Havelaar te Lebak. Zo schrijft hij over Havelaars aankomst in Lebak, de kennismaking met zijn werknemers en zijn toespraak tot de inlandse ‘hoofden’. Hierin vertelt hij met name dat er een einde moet komen aan de misstanden.

Droogstoppel is zeer ontevreden over Sterns werk en gaat hier dan ook zelf mee aan de slag. Zo schrijft hij een soort artikel waarin hij Stern betrapt op het voordragen van poëzie en probeert hem de onnozelheid hiervan te doen inzien.

Andere interessante boeken voor jou geselecteerd

Sapiens van Harrari boek cover beige
2. Sapiens , Yuval Noah Harrari
Book Cover van 1984 george orwell
3. 1984 , by George Orwell
Dark Blue cover of the Great Gatsby
4. The Great Gatsby, Scott F. Fitzgerald
green and red shantaram book cover
5. Shantaram, Gregory David Roberts

pride and prejudice boek van jane austen
6. Pride & Prejudice, Jane Austen

Saïdjah en zijn geliefde

Vervolgens schrijft Stern verder over de problemen van Havelaar en vormt hiermee direct de inleiding op de geschiedenis van Saïdjah. Een kort en fictief verhaal waarin vertelt wordt over het treurige verleden van Saïdjah en zijn geliefde. Beiden vinden in de roman een afschuwelijk einde door het toedoen van de Nederlandse overheid en inlandse hoofden.

Na Droogstoppel en Stern komt er in het boek nog een derde schrijver naar voren genaamd ‘Multatuli’. Deze schrijver stuurt de anderen weg en neemt zelf het heft in handen. Hij gaat verder met een verdediging over de vreemde opbouw van zijn boek.

Het verhaal staat tot dusver namelijk niet in verhouding met de werkelijke boodschap die hij graag wil overbrengen. In die boodschap vertelt hij over het feit dat veel Javaanse mensen nog steeds worden mishandeld en uitgebuit.

Welke naam uit Max Havelaar hoort bij Saïdjah?

In de roman van Multatuli wordt kort vertelt over het verzonnen verhaal van Saïdjah en zijn geliefde. De naam van zijn geliefde is ”Adinda’. Het verhaal loopt helaas slecht af voor deze twee Javaanse kinderen. Beiden sterven namelijk door het nutteloze geweld van regering en inheemse hoofden.

Ondanks dat het verhaal fictief is en slechts een klein gedeelte is van de verhaallijn uit het boek. Schept het een duidelijk beeld over de droevige waarheid van datgene wat er destijds allemaal speelde in de Nederlandse kolonie.

Max Havelaar Koffiebonen

De verfilming van het boek

Max Havelaar Samenvatting

Het verhaal van Max Havelaar kun je naast deze samenvatting natuurlijk ook gewoon als film bekijken. Een speelfilm komt uit 1976 en werd destijds geregisseerd door Fons Rademakers. De hoofdrollen worden gespeeld door Peter Faber en Sacha Bulthuis. De DVD van deze film begint erg zeldzaam te worden. Mocht je deze nog in je collectie willen hebben, heb je nu nog de kans.

Deze verfilming van het boek vertelt hoe de Nederlandse kolonie ontzettend veel verdienden aan de levendige koffiehandel op het eiland Java. Ten kosten van de mensen die hier destijds woonden. Samen met de ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch, wordt dit boek van Multatuli gezien als een van de meest invloedrijke Nederlandse Boeken.

Het Max Havelaar keurmerk

In het jaar 1988 verleent de Max Havelaar stichting in Nederland een keurmerk aan fairtrade producten. Het keurmerk zorgt ervoor dat arbeiders en boeren in ontwikkelingslanden kunnen leven van de producten die ze leveren.

Daarnaast krijgen deze mensen een extra premie, die ze volledig zelf kunnen besteden. Zo is er voor boeren meer geld beschikbaar, om bijvoorbeeld het productieproces, de kwaliteit van producten en de infrastructuur te verbeteren.

Voor plantagearbeiders komt deze premie goed van pas bij het investeren in projecten met betrekking tot het onderwijs en de gezondheidszorg.

Max Havelaar Samenvatting

Veelgestelde Vragen

Welke naam uit Max havelaar hoort bij Saidjah?

De naam van de geliefde van Saidjah is Adinda.

Uit welk jaar komt de film Max Havelaar

Max Havelaar is verfilmd in 1976

Wie is Max Havelaar

Max Havelaar is de hoofdpersoon in het gelijknamige boek van Multatuli. In 1988 is de naam van Max Havelaar gebruikt voor een fairtrade keurmerk. Dit keurmerk toont aan dat de telers van een bepaald product kunnen rondkomen van de opbrengsten ervan.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email