Mooiste boekenwinkeltje van Europa

Wat zijn de Top 10 Boekwinkeltjes in Europa & Nederland?

Misschien niet direct waar je naar op zoek bent. Wellicht heb je vandaag zin om naar een plek te rijden met een leuk boekwinkeltje. In dit geval moeten we je teleurstellen. Of toch niet.

We hebben er ook wel een paar in Nederland. Hier zitten ook een aantal 2e hands boekwinkeltjes tussen. Als je van reizen houdt, van lezen, van historie, dan is dit artikel toch zeker voor jou.

boekwinkeltjes

Sommige boekwinkeltjes zijn namelijk zo episch dat je een bezoek aan zo’n winkel gewoon onderdeel moet maken van je geplande citytrip.

Sterker nog misschien  kietelt een van deze boekwinkeltjes jouw reisgevoel wel en maak je over een paar weken toch een citytrip naar een van deze steden.

Hier vindt je onze boekwinkeltjes top 10. Skyscanner heeft overigens ook een zeer leuke top 220 van de wereld.

Het overzicht hieronder betreft mijn boekwinkeltjes top 10.

Londen op Nummer 10 in de lijst van Boekwinkeltjes

Wat heb je niet in Londen? Wij kunnen het niet bedenken. We love London! De beste straat muzikanten van Europa, mooie architectuur, winkelen en ook boeken kopen kan. Je kunt natuurlijk naar een van de lokale Waterstones, maar wij raden je aan om eens een kijkje te nemen bij Daunt. Deze winkel heeft boeken zoals alle andere boekwinkeltjes en is extra gespecialiseerd in reisboeken. Met name de binnenkant van het gebouw is adembenemend en geeft je een heerlijk gevoel wanneer je een boek aan het uitzoeken bent. Nog een extra tip voor je naar Londen vertrekt, lees dit boek van Rutherfurd, krijg je geen spijt van.

Boekenwinkel Daunt in Londen
Daunt in Londen is niet bepaald een kleine boekjeswinkel

9: Venetië, Italië

Deze moest toch op ons lijstje. Qua boeken is er niet veel keuze. Het meest is in Italiaans. Het is een super kleine boeken winkel. In tegenstelling tot de meeste kleine boekwinkels zit deze niet tot aan de nok vol met boeken. Grapje! Toch wel! Het is daardoor wel wat minder overzichtelijk, maar des te meer charismatisch aan de binnenkant. De reden dat deze boekenlijst in onze top 10 staat, is vanwege het prachtige plaatje dat je krijgt, wanneer je door de deur naar buiten kijkt. Op deze manier toch wel een van de beste boekwinkeltjes. O ja, alleen per gondel te bereiken.

Natuurlijk is Venetië een stad die je sowieso een keer bezocht moet hebben. We raden aan om in juni te gaan. Het weer is dan zeer aangenaam over het algemeen. In de maanden juli en augustus ook, maar dan ziet het in Venetië zwart van de mensen. Kijk hier voor de beste bezienswaardigheden Venetië, zoals het Piazza San Marco.

Boekwinkeltjes Venetie
Een van ’s werelds oudste boekhandeltjes

Venetië is super toeristisch, dat is waar, het boekenwinkeltje ook. Toch een bestemming die we je aanraden. Het Piazza San Marco is ook fantastisch. Wat een grandeur, Probeer buiten het hoogseizoen te gaan, want dan is het echt niet te doen. O ja, eten en slapen buiten Venetië is ook een aanrader, tenzij je niet weet wat je met je geld moet. Dan kennen wij nog wel een aantal andere leuke bestemmingen voor je geld.
boekwinkeltjes

8: Shakespeare in Parijs

Jawel, hier kan je ook echt heen voor boeken. Gelegen vlak naast de Notre Dame waar alles ongeveer 5 keer meer kost dan elders in Europa, blijven de prijzen van de boeken hier heel normaal. Shakespeare is een van ’s werelds oudste boekenwinkels, zo niet de oudste. Wanneer je een boek aanschaf bij dit boekwinkeltje kan je ook nog eens een leuke stempel laten zetten in je boek. Parijs, wij houden er ook van. Natuurlijk blijf je weg van de dure koffie tenten en moet je eerst even op Tripadvisor checken waar je redelijk kan eten voor een degelijke prijs. Er is toch fantastisch veel te doen in Parijs. Volgens food critic Giles Coren is dat alleen de McDonald’s. O ja, Boekwinkel Shakespeare heeft met name Engelstalige boeken. Dat is toch fijn.
Boeken Top 20 Overzicht

7: Dominicanen Maastricht

Met recht hoort deze fantastische boekenwinkel bij de Top 10 mooiste boekwinkeltjes in Europa. Niet alleen fantastische architectuur van binnen en van buiten. Ook nog eens een zeer uitgebreide collectie boeken in Nederlands en Engels. De collectie wordt zeer netjes getoond. Het uiterlijk van de immense boekenkasten en de prachtige architectuur is een bezoek waard. Ook als je helemaal niet op zoek bent naar een boek. Een goed boek ga je hier zeker ook vinden. Zorg dat je een goede rugtas meeneemt, want je komt vast met meer dan een boek thuis.
De beste boekwinkeltjes van Europa Dominicanen Maastricht

6: Meest Bijzondere Inhoud van Alle Boekwinkeltjes in Dublin

Niet de mooiste winkel in ons rijtje, maar wel een heel bijzondere. Anthony Bourdain deed deze bookshop eens aan in een van zijn programma’s. Dit boekwinkeltje staat met name in onze top 10 door haar bijzondere collectie. Je vindt hier boeken van de 16e eeuw tot aan vandaag.
 
Bijzondere eerste edities Ulysses heeft het allemaal. Deze winkel is dus voor de echte liefhebber en de verzamelaar. Dublin is daarnaast een geweldige stad om lekker te eten.
 
Een goede pint Guiness mag dan eigenlijk niet ontbreken. In tegenstelling tot veel pils soorten vereist Guiness een speciale schenktechniek.
 
Daarnaast zegt men dat het goedje moeilijk te conserveren is. Hoe verder het moet reizen hoe minder de kwaliteit. In andere woorden, de Guiness in Dublin is zoals nergens anders.
boekwinkeltjes
 

5: Barter Books

Brussels mooiste boekenhandel
Mooiste boekenwinkeltje van Europa
Beste Boekhandel van Haarlem en een zeer leuk boekwinkeltje

Wellicht niet meteen de moeite waard om Alnwick in Engeland te bezoeken, maar wel een bijzonder mooi concept. In deze oude fabriek aan het treinstation van Alnwick gelegen boekhandel, kan je boeken ruilen voor boeken. De meeste mensen bezoeken deze plaats overigens van weg het prachtige geconserveerde kasteel.

Als je echt van lezen houdt, is er toch niets mooier dan boeken ruilen. Zo kan iedereen met elk budget zoveel mogelijk lezen. Vandaar toch een vrij hoge notering in onze top 10.

Als je alvorens je bezoek inspiratie wilt opdoen voor een leuk boek, raden we je aan om een onze top 100 boeken te bekijken.

4: Brussel

Wat dichterbij huis en erg leuk is Cook & Book. Deze winkel is uiteraard met name gericht op kookboeken, maar daar hebben ze er dan ook wel heel veel van. Verder valt de uitstekende en aparte inrichting erg op. Zelf aan het plafond zweven boeken, Fantastische winkel om te bezoeken wanneer je een keer in Brussel bent. Verder kunnen wij weinig redenen bedenken om naar Brussel te gaan. Wat ons betreft bij uitstek de minst interessante hoofdstad van Europa. In Belgie prefereren wij Antwerpen, Gent of een leuk dorpje in de Ardennen.

3: Porto: Livraria Lello. Hoort deze wel bij de Boekwinkeltjes of is het meer een Winkel?

Een heerlijke stad om in de lente of het najaar naar toe te gaan. Leer alles over port en proef met name ook veel. De Portugese keuken is ook nog eens erg aantrekkelijk. Zelfs de architectuur en de straatbeelden in Porto hebben hun eigen charme. Voor de boekliefhebbers on inhouse architectuur liefhebbers is er dan ook nog de Livraria Lello. Wat een prachtig plaatje. De meeste boeken zijn wel in het Portugees, maar ook Engelse boeken zijn hier verkrijgbaar. Niet geheel Engelse boeken in overvloed maar de echte klassiekers zijn er zeker wel te verkgijgen. Ook als je geen boek aanschaft, kan je je hier prima een uur vermaken. Heerlijke plek.

 

2: Libreria Bardon, Barcelona

Barcelona is tegenwoordig wel super toeristisch, maar je moet er toch een keer geweest zijn. Als je van buiten eten houdt, feestvieren in de buitenlucht, eigenlijk alles wel dat zich buiten afspeelt. Deze stad leeft. De boekenwinkel is een van de oudere boekenwinkels van Europa. Het Bardon doet me altijd denken aan de boekenwinkels die Carlos Luiz Zafon beschreef in een van zijn eerste boeken. Geweldig om een keer te zien. Je waant je terug in de tijd.

1: H. de Vries in Haarlem

Deze boekenwinkel heeft alles wat je je maar kan wensen. Is het de mooiste boekenwinkel van ons Land? Dat denk ik niet, maar toch zeker wel nummer 2. Wat maakt dan dat deze boekenwinkel een plek verdient in onze lijst van boekwinkeltjes? We slagen hier het vaakst, worden hier het fijnst geholpen, heeft toch de charme van een echt boekwinkeltje, heeft Nederlandstalige boeken (kunnen we van de meeste top 10 winkels niet zeggen), het is goed bereikbaar, Haarlem is sowieso een fijne stad om naar toe te gaan en zo kunnen we nog wel meer noemen. Wij komen er graag en denken dat dit voor u ook zeker zal gelden.

Mocht je na dit artikel geen zin meer hebben om je huis uit te gaan of juist inspiratie zoeken voor een gerichte zoektocht naar een nieuw boek? Onze Top 20 kan je op weg helpen.

Reykjavik, IJsland

Een noemenswaardige vermelding  is boekenwinkel Bokin in Reykjavik. Net buiten onze lijst, maar toch een pareltje. Zelf zouden we er niet een stedentrip voor plannen, maar wanneer je een reis naar IJsland gaat maken, kan je deze wel even mee pakken. Deze winkel onderscheidt zich niet door zijn fantastische uiterlijk. Om eerlijk te zijn is het nogal een rommeltje binnen. Hetgeen deze boekenwinkel zo bijzonder maakt is de collectie oude boeken. Wanneer je op zoek bent naar een speciaal boek, zoals een eerste editie, is de kans groot dat je deze hier vindt. Ook wanneer je tijdens je verblijf in IJsland een leuk boek wilt aanschaffen om op vakantie te lezen, kan je hier terecht. Een ideale boekenwinkel om tijdens je rondreis IJsland even te stoppen.

Tip; tweede hands boeken bij Boekwinkeltjes Inleveren

Bij veel boekhandeltjes, zoals bijvoorbeeld de Slegte Boeken in Amsterdam of Arnhem kan je niet alleen tweedehands boeken kopen. Meestal accepteren deze winkels ook gebruikte boeken voor inkoop. Zij zullen jouw boeken te koop zetten. Op deze manier ben je snel van je boeken af, heb je direct budget voor een nieuw boek en maak je anderen wellicht super blij met een 2 hands boeken die ooit van jou waren. Dit is een stuk minder tijdrovend dan zelf je boeken verkopen op marktplaats. Het scheelt ook een hoop verzendkosten voor jou zelf of de nieuwe gebruiker van je boek. Check hier meer tips over het kopen en verkopen van tweedehands boeken.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email